Cercetătorii au descoperit că tratamentele care vizează o proteină implicată în reglarea metabolismului pot reduce riscul reapariției bolii la pacienții diagnosticați cu cancer de prostată.
Studiul, coordonat de profesorul Lukas Kenner de la Universitatea de Medicină din Viena și derulat în colaborare cu cercetători din Suedia, Germania, Cehia și Marea Britanie, a evidențiat un posibil beneficiu neașteptat al medicamentelor din clasa tiazolidindionelor (TZD), folosite de obicei pentru a controla glicemia în diabetul zaharat de tip 2.
Datele au arătat că pacienții cu diabet și cancer de prostată care au fost tratați cu TZD nu au prezentat semne de recurență a bolii pe durata perioadei de monitorizare de 10 ani.
Substanța activă a demonstrat în testele de laborator că nu doar inhibă diviziunea celulelor tumorale, ci și le reconfigurează metabolismul, reducând astfel capacitatea lor de a prolifera și de a forma metastaze.
PPARγ este o proteină implicată în metabolismul celular și sensibilitatea la insulină, dar are și un rol complex în procesele oncologice. Activarea sa poate avea efecte contradictorii: fie poate stimula creșterea tumorală, fie o poate inhiba, în funcție de contextul biologic. În acest caz, cercetătorii au observat un efect protector.
Cancerul de prostată este cea mai frecventă cauză de deces cauzat de o boală malignă în rândul bărbaților din Suedia, cu peste 2.000 de decese anual, și afectează aproape 400.000 de bărbați la nivel global.