Medicul Adrian Abagiu, care tratează dependenţii de droguri: La începutul tratamentului au nevoie de cel puţin o oră de psihoterapie săptămânal. Casa Naţională decontează o oră pe lună

Medicul Adrian Abagiu, care tratează dependenţi de droguri folosind ca tratament metadona, afirmă că psihoterapia este unul dintre elementele foarte importante în ceea ce priveşte intervenţia în cazul dependenţilor. Problema sistemului medical românesc este însă că, în timp ce la început de tratament dependenţii au nevoie de minimum o oră de psihoterapie săptămânal şi de terapie de grup, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează doar o oră de terapie pe lună.

”Dependenţa e o boală cronică, dependenţa nu poţi să o tratezi ca pe o boală acută, cu un detox de trei săptămâni. E ca şi cum i-aş spune unui pacient cu diabet: îţi vom da insulină trei luni sau trei săptămâni, după care o scădem încet şi dacă intri în comă eşti un nenorocit”, a afirmat, vineri seară, la emisiunea Medika Antidrog de la , doctorul Adrian Abagiu, medic primar boli infecţioase cu competenţă în tratamentul toxico-dependenţelor. 

 
Medicul este, de asemenea, coordonatorul medical al Centrului ARAS ARENA, centru aflat în structura Institutului ”Matei Balş” din Bucureşti. El a povestit că psihoterapia este unul dintre elementele foarte importante în ceea ce priveşte intervenţia în cazul dependenţilor de droguri. 

 
”Înlocuim o substanţă stradală cu un medicament, ăsta este rolul pe care îl avem în tratamentul cu metadona şi care îi ajută să îi stabilizeze. E adevărat că tratamentul corect ar presupune o perioadă de stabilizare de câteva luni, până la şase luni, să zicem un an, perioadă în care pacientul ar trebui să înceapă să facă psihoterapie. Or, psihoterapia este decontată de către Casa Naţională, la ora actuală, de prin 2019, o oră de psihoterapie pe lună. Or, ei ar trebui să facă o şedinţă de o oră săptămânal minimum şi în primele şase luni şi două-trei şedinţe de psihoterapie de grup, pentru a-i ajuta să renunţe în faza asta în care tânjirea după drog este cea mai mare, după care, încet-încet, să începem să scădem tratamentul”, a explicat Adrian Abagiu. 
 
Centrul pe care medicul îl coordonează tratează lunar peste 400 de pacienţi.

Jaqueline Cristian s-a calificat în finală la Rabat

Medicul Alina Dascălu, despre tratamente personalizate: Deja se vorbeşte mult de digitalizarea în medicină. Totul e să îmbătrânim frumos