Medicul Adrian Abagiu, coordonatorul medical al Centrului Arad Arena, care tratează lunar sute de persoane dependente de stupefiante, povesteşte că starea de rău pe care o induce sevrajul este atât de intensă încât dependentul ar face orice pentru încă o doză care să îi atenueze răul.
”Sunt mulţi care nu se mai droghează de plăcere, ci în momentul când s-a instalat toleranţa şi obişnuinţa cu drogul, când nu-l mai ai în corp, ai sevrajul, o stare de rău care te face în momentul ăla să n-ai mamă, să n-ai tată, pentru tine, persoana din faţa ta căreia îi dai în cap este un portofel cu nişte bani ca să-ţi iei doza şi să nu mai ai răul”, a afirmat Adrian Abagiu, vineri seară, în emisiunea Medika Antidrog de la .
Medicul a susţinut că dependenţa de droguri este o coală cronică bio-psiho-socială şi a explicat de ce e denumită astfel.
”Bio pentru că ţine şi de structura noastră genetică, există persoane care au predispoziţie şi care la primul consum pot să dezvolte dependenţa. Apoi, există aspectul social pentru că te vei droga cu drogul care este la îndemână. Până în 2009 când au apărut legalele, aveam heroina. 94%, 96% dintre consumatori erau consumatori de heroină. Când au apărut legalele, aici a fost percepţia, legea în ţara românească şi atunci şi acum predepseşte posesia. Te găseşte cu o bilă de heroină, cu o pastilă de metadonă fără reţetă, poţi să faci puşcărie. Bineînţeles că în ultimii ani s-a schimbat totuşi abordarea de către organele judiciare în mod foarte corect şi avem centrele de probaţiune. (…) Şi atunci în contextul ăsta s-au adaptat şi foarte puţini pacienţi sunt (încarceraţi – n.r.) pentru o cantitate minimă. Cei care au cantităţi mai mari, despre care este oarecum evident că le au în vederea de a vinde, ei pot să ajungă (în detenţie – n.r.) să nu fie neapărat trecuţi să-l trimiţi pe tratament”, a precizat medicul.