Epilepsia este o boală puţin cunoscută, iar în societate există încă stigmă cu privire la această boală, afirmă profesorul doctor Dana Craiu, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Alexandru Obregia” din Bucureşti. Medicul spune că, atunci când un pacient are o criză şi îşi pierde starea de conştienţă, manevre precum muşcatul degetului sau a băga mâna în gura bolnavului nu trebuie făcute, explicând că o criză de epilepsie nu poate fi oprită ”din afară”.
”Oamenii se sperie de ceea ce nu cunosc şi, cum epilepsia e un fenomen necunoscut, şi mai există şi stigma, oamenii se feresc, se dau înapoi doi paşi şi nu fac nimic, de obicei, sau fac lucruri greşite: muşcatul de deget, băgatul mâinii în gură sunt mituri, care nu sunt adevărate. Oricare e cauza pierderii de conştienţă, pacientul trebuie pus pe o parte, în poziţia de siguranţă. Apoi, în epilepsie nu ai ce face, pentru că nimeni nu poate opri criza din afară”, a afirmat Dana Craiu, luni seară, la .
El a explicat că pacientul trebuie pus în poziţia de siguranţă, să i se desfacă hainele la gât, iar după ce criza trece pacientul trebuie liniştit.
Medicul a subliniat că, în special în cazul părinţilor ai căror copii fac o criză, a filma momentul în care un copil îşi pierde starea de conştienţă îi ajută foarte mult pe medici, pentru că, vizionând filmarea, pot trage concluziile corecte cu privire la cauzele care au dus la declanşarea crizei.
Întrebată dacă există afecţiuni care pot avea modificări structurale cerebrale şi pot da şi asocia crize epileptice Dana Craiu a răspuns pozitiv, arătând că e foarte important ca toate diagnosticele unui pacient să fie puse corect, iar de acestea să se ocupe o echipă multidisciplinară.