Medicul Elena Copaciu, care a lucrat la strategia pentru tratarea marilor arşi: Am definit parcursul pacientului, am cerut o mapare, cine, unde, cum se tratează. Am lăsat la dispoziţia colegilor care au venit după noi ca să continue. N-a continuat nimeni

Medicul anestezist Elena Copaciu, care a lucrat, după tragedia de la clubul Colectiv, la strategia privind tratarea pacienţilor cu arsuri grave în România, a povestit că a fost definit parcursul pacientului, a cerut o ”mapare” în funcţie de regiunile ţării, pentru a se stabili clar, cine, unde şi cum se tratează. ”Am lăsat la dispoziţia colegilor care au venit după noi ca să continue. N-a continuat nimeni din câte am constatat, cu surprize şi cu neplăcere, şi total defavorizant pentru pacient a fost acest lucru”, a concluzionat Elena Copaciu.

”Fiind în cabinetul ministrului în 2016, atunci când s-a lucrat ordinul 476, publicat ulterior în 2017, cel de funcţionare a centrelor pentru arşi în România – eu am coordonat din partea cabinetului elaborarea acestui document – într-una din anexe la document, am definit parcursul pacientului cu arsuri. De la momentul la care s-a produs accidentul, s-au produs leziunile şi până când cicatricile sunt definitive şi recuperarea este încheiată pentru pacient, erau definite toate aceste servicii de care are nevoie pacientul”, a povestit, marţi seară, la , medicul Elena Copaciu, cadru didactic universitar.

 
Mai mult, ea a explicat cum a cerut o stabilire clară a strategiei pentru tratarea marilor arşi în funcţie de regiunile ţării.

 
”În paralel, cu Direcţia de Asistenţă Medicală din Ministerul Sănătăţii, am cerut o mapare, ca să spun aşa, adică în funcţie de regiuni, pacientul care face o arsură severă în zona Iaşi, să zic a Moldovei, unde găseşte acele servicii, ce poate face în spitalele mari, ce s-ar trebui să facă în centru pentru arşi şi unde găseşte, de pildă, şi fizio-kinetoterapie şi serviciile de psihoterapie, unde există servicii de chirurgie plastică, unde există chirurgie reparatorie, pentru că e foarte mult de lucrat în timp la astfel de leziuni, e vorba de un parcurs de ani de zile şi l-am lăsat la dispoziţia colegilor care au venit după noi ca să continue şi să definească aceste zone pentru mari arşi. N-a continuat nimeni, din câte am constatat, cu surprize şi cu neplăcere, şi total defavorizant pentru pacient a fost acest lucru”, a adăugat Elena Copaciu.
 
Medicul a subliniat că problema privind traseul pacientului nu se regăseşte doar la marii arşi, ci şi la alte categorii de pacienţi, unii dintre ei fiind printre cei foarte vulnerabili, bolnavii de cancer. 
 
”Mi-aduc aminte cu tristeţe că în Minister exista, în 2016, o strategie naţională de sănătate 2014-2020, în care se spunea, printre altele, deci se discuta mult de pacientul oncologic şi se spunea, printre altele, că trebuie definit parcursul pacientului oncologic pe toată durata de evoluţie a bolii. Or, ăsta este un aspect foarte important şi foarte dureros. Să stabileşti, pentru fiecare tip de cancer, care sunt serviciile de care are nevoie pacientul şi unde le găseşte, zonal, cât mai aproape de zona de domiciliu, cât mai puţine deplasări şi să-l supui pacientul la cât mai puţin stres de felul acesta. Din câte ştiu şi în Parlament şi în Minister, s-au lucrat la nişte documente pe astfel de teme, însă nu cred că ştim, cel puţin public nu sunt date, cam până unde au ajuns. Iar pacienţii oncologici sunt în continuare pe drumuri, există foarte puţini navigatori de pacienţi care să-i îndrume şi să se adreseze nevoilor lor, care sunt multe şi de tot felul, şi ei rămân, ca să zic aşa, pe drumuri, căutând, orbecăind, disperaţi că pierd timp, la fel şi rudele. Deci sunt emoţii negative de care sistemul trebuie să-i protejeze”, a adăugat Elena Copaciu.

Ce trebuie făcut în România pentru bolnavii în stadiu terminal? Medicul Elena Copaciu: Cred că trebuie făcut totul/ Ministrul care a publicat Regulamentul pentru îngrijiri paliative a tăiat finanţarea, ceea ce scapă oricărei logici

Elena Copaciu, medic ATI: În momentul acesta, pacientul rătăceşte într-o junglă în care trebuie să-şi caute singur medicul, investigaţiile, programările. Toate acestea consumă foarte mult timp şi acumulează multe emoţii negative