Prof. univ. dr. Florentina Furtunescu, şef secţie planificare, monitorizare, boli transmisibile – INSP, a atras atenţia asupra ratei tot mai scăzută de vaccinare, mai ales la copii. Acest lucru este cauzat de un fenomen antivaccinist care are loc nu doar în România.
”Există nenumărate voci împotriva vaccinării, dar trebuie să subliniem faptul că vaccinarea este un drept şi o oportunitate de care este foarte bine să profităm, pentru buna noastră stare de sănătate pe parcursul vieţii. Într-adevăr, în ultimii ani şi în special după pandemia de COVID, dar nu numai după pandemie, chiar şi înainte, acoperirile vaccinale la copii au început să scadă şi sunt mai reduse decât acoperirilor recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS recomanda acoperiri peste 95%. Asta înseamnă că dintre copii eligibili, cel puţin 95% trebuie să fie vaccinaţi cu vaccinurile cele mai importante pentru prevenirea unor boli transmisibile care pot avea consecinţe foarte severe. La noi în ţară, din păcate, aceste acoperiri erau mai reduse, erau sub 95% şi înainte de pandemia de COVID. Erau mai reduse cu circa 10-15% faţă de procentele recomandate”, a declarat Floentina Furtunescu, marţi seară, la Medika TV.
Medicul a atras atenţia că vaccinarea la copii este în scădere.
”Din păcate e o problemă pe care o are România, dar nu doar România. E o problemă care se întâmplă la nivel mondial şi în Uniunea Europeană, acoperirile vaccinale la copii scad. Şi la noi au scăzut cu 10-15% faţă de nivelul pre-pandemie, care era oricum un nivel insuficient de protecţie. (…) Pentru anul 2024, ultimul an pentru care valorile sunt disponibile, aveam o acoperire vaccinală pentru vaccinul DTPA celular de aproape 77%, comparativ cu 86% anterior pandemiei. Pentru vaccinul antipolio, o acoperere similară, la fel comparativ cu 86% anterior pandemiei. Şi pentru vaccinul ROR, care ştiţi că ne doare pentru că ne-am confruntat cu epidemia de rujeolă, aveam o acoperere estimată de aproape 81%, ceea ce este complet insuficient pentru protecţia populaţiei în general şi pentru protecţia copiilor în particular. Aceste cifre se înregistrează în condiţiile în care Programul Naţional de Vaccinare din România oferă vaccinuri sigure şi de calitate pentru toţi copiii şi în mod gratuit”, a explicat Florentina Furtunescu.
De asemenea, Florentina Furtunescu a precizat că părinţii sunt cei care se tem de reacţiile adverse ale vaccinurilor.
”De multe ori părinţii spun că se tem de reacţiile adverse ale vaccinurilor, dar există prea puţină conştientizare asupra riscurilor nevaccinării. Ce poate să păţească un copil care nu este vaccinat? Şi supravegherea bolilor transmisibile în ultimii ani ne-a demonstrat acest lucru. Ne-aţi auzit vorbind despre rujeolă. Iată că acum este epidemie de rujeolă şi în Texas. Ne-aţi auzit despre tuse convulsivă. Şi în aceste boli, victime au fost din păcate copiii. Şi din păcate copiii foarte mici care nu au ajuns la vârsta vaccinării. Şi unii dintre ei din păcate au şi decedat”, a adăugat Florentina Furtunescu.