Dr. Theodor Lutz, medic specialist imagistică medicală cu supraspecializare în radiologie intervenţională, cu o experienţă de 12 ani în Germania, a declarat, miercuri seară, că în această ţară sunt două programe mari de screening, iar un al treilea este pe cale să înceapă. În cadrul acestor programe, pacienţii sunt invitaţi la controale periodice.
”Există momentan (în Germania – n.r.) două programe de screening mari şi acestea sunt pentru cancerul de sân, pentru femeile peste 50 de ani, între 50 şi 75 Acestea sunt invitate la fiecare 2 ani să-şi efectueze mamografia automat de către asigurator. Primesc o scrisoare acasă şi nu sunt obligate, dar li se recomandă să vină la mamografie Există un sistem bine pus la punct ulterior, mamografiile sunt văzute de doi radiologi, în caz că se vede ceva, sunt trimise într-un centru de imagistică a sânului, unde se prelevează biopsii. Şi există şi programul de cancer colorectal, unde pacienţii sunt invitaţi după 50 de ani pentru efectuarea unei colonoscopii. În cazul femeilor, 55 de ani. O singură dată, acest lucru se poate repeta la 50 ani ulterior”, a declarat Theodor Lutz, miercuri seară, la Medika TV.
Un al treilea program de screening este pe cale să înceapă în Germania, iar medicul Theodor Lutz consideră că acesta ar putea fi implementat şi în România.
”Acum este în discuţie să se înceapă din 2026 un program foarte important, după părerea mea, mai ales dacă ar putea fi implementat în România, pentru că este vorba de un program pentru cancerul pulmonar la fumători, în care aceştia sunt invitaţi la vârsta de peste 50 de ani, numai în cazul în care au un anumit grad de acumulare, adică un număr de ani de fumat, sunt invitaţii pentru efectuarea unui CT. Şi exact la fel funcţionează, oamenii sunt invitaţi printr-o scrisoare de către asigurător”, a mai spus Lutz.