Judecătorul Claudiu Drăguşin, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, în legătură cu intenţia Ministerului Justiţiei de înrolare a calculatoarelor judecătorilor într-un domeniu administrat de minister, că este o situaţie ”deosebit de gravă”. El a explicat că, astfel, toată informaţia produsă de sistem va fi la dispoziţia Ministerului Justiţiei, menţionând că este vorba de hotărâri judecătoreşti, încheieri, dar şi cereri de chemare în judecată, întâmpinări în materie penală, rechizitorii.
Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Secţiei pentru judecători a CSM s-a aflat un punct intitulat ”Efectele constituţionale în privinţa independenţei justiţiei ale demersurilor realizate de Ministerul Justiţiei în vederea înrolării echipamentelor IT din cadrul instanţelor într-un domeniu administrat de minister”.
Judecătorul Claudiu Drăguşin, membru CSM, a afirmat că această situţie poate fi tranşată prin dialog.
”Cred că ne aflăm în faţa unei situaţii deosebit de grave, care trebuie tranşată, e adevărat prin dialog şi prin această intervenţie publică şi prin discuţia o vom avea astăzi vreau să subliniez că este o invitaţie la dialog, dar acest dialog trebuie purtat în cadrul constituţional şi nu în cadru tehnic. Noi până acum am avut o formă de dialog cu ministerul, dar el s-a purtat întotdeauna, cel puţin de la începutul mandatului nostru, discuţiile s-au purtat la nivel tehnic”, a explicat judecătorul.
El a menţionat că astfel vor fi la dispoziţia Ministerului Justiţiei toate documentele din toate dosarele existente la instanţele din România.
”Prin această tentativă de «reformă» se încearcă preluarea sau rezultatul va fi că toată informaţia produsă de sistem va fi la dispoziţia Ministerului Justiţiei, evident printr-o explicaţie tehnică. Aici am în vedere preluarea serverelor ECRIS ceea ce înseamnă preluarea tuturor documentelor din toate dosarele existente în toate instanţele din România şi când mă refer la documente asta înseamnă hotărâri, încheieri, documente produse de instanţă, dar şi documente depuse de părţi: cerere de chemare în judecată, întâmpinări în materie penală, rechizitorii, declaraţii de martori. Toate documentele care sunt produse de instanţă vor fi administrate dintr-un centru de comandă de la Ministerul Justiţiei”, a arătat judecătorul Drăguşin.
El a adăugat că sistemul judiciar are nişte zone de confidenţialitate care astfel ar fi încălcate.
”Din perspectiva efectelor, sistemul judiciar are, ca orice alt sistem, nişte zone de confidenţialitate. E mai mult decât confidenţialitate, dar există nişte zone care trebuie protejate. Aş începe cu secretul deliberării. Secretul deliberării este un principiu sacru recunoscut de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, recunoscut de Constituţia României şi care presupune că atunci când judecătorul ia o decizie o ia el singur împreună cu conştinţa lui. Dacă sistemul pe care Ministerul l-a conceput va fi pus în aplicare, practic, acest principiu al secretului deliberării va trebui reconfigurat. Judecătorul va lua decizia împreună cu conştinţa lui şi potenţial, probabil posibil, cu cineva de la Ministerul Justiţiei”, a mai afirmat Claudiu Drăguşin.