Mesaj RO-ALERT în Tulcea/MApN: Două ţinte aeriene, indicate de sistemele radar; aeronave F-16 au monitorizat situaţia

Ministerul Apărării Naţionale a venit miercuri seara cu precizări în urma mesajului RO-ALERT transmis pentru locuitorii din nord-estul judeţului Tulcea în contextul războiului din Ucraina.

Potrivit MApN, miercuri, în jurul orei 20,45, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană în proximitatea frontierei dintre România şi Ucraina, în zona Braţului Chilia, în apropierea localităţii Chilia Veche, judeţul Tulcea.

Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană sub comandă naţională şi a fost notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţul Tulcea.

Pentru monitorizarea situaţiei au decolat două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române de pe Baza 86 Aeriană Borcea.

”Radarele au urmărit în permanenţă traseul ţintei, care a evoluat către municipiul Tulcea, semnalul radar cu această ţintă fiind pierdut în jurul orei 21,00, la 12 km Nord-Est de localitatea menţionată”, a arătat MApN.

Conform sursei citate, în jurul orei 21,20, sistemele de supraveghere radar au indicat din nou un semnal de ţintă aeriană într-o zonă aflată la 2 km Nord-Vest de Lacul Razim.

”Ţinta, cel mai probabil diferită de prima, a evoluat pe un traseu către localitatea Mihai Viteazu, judeţul Constanţa, şi, ulterior, către localitatea Jurilovca, judeţul Tulcea, unde a dispărut de pe indicarea radar, la 9 km Nord-Vest de această localitate, în jurul orei 21,40”, precizează Ministerul Apărării.

Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu ţintele aeriene, în niciun punct de pe traseele de evoluţie indicate de sistemul de supraveghere radar, mai spune MApN.

Încetarea alertei aeriene a fost transmisă începând cu ora 22,16, iar aeronavele F-16 au revenit pe baza de dislocare.

”Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Structurile cu competenţe din Ministerul Ministerului Apărării Naţionale vor analiza datele şi informaţiile disponibile pentru stabilirea circumstanţelor producerii acestui eveniment”, menţionează sursa citată.

De asemenea, începând cu dimineaţa zilei de joi, se vor efectua cercetări în cele două zone în care au fost pierdute semnalele radar.

MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situaţie, rămânând în contact permanent cu acestea. AGERPRES/(AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Ministerul Apararii Nationale

The Guardian: „Donald Trump m-a pipăit în ceea ce am simţit drept un joc întortocheat cu Jeffrey Epstein”, susţine un fost model

Forţele turce au lovit ţinte PKK din nordul Irakului şi Siria