Mesajul lui Crin Antonescu pentru alegătorii suveranişti: Suveranismul meu e un suveranism integrat în Occident, e un suveranism care nu crede că România e buricul pământului şi poate trăi singură

Candidatul la alegerile prezidenţiale susţinut de coaliţia de guvernare, Crin Antonescu, afirmă că el crede în România suverană, dar ca membru în marile alianţe militare sau de altă natură. ”Suveranismul meu atunci, mai demult şi acum, e un suveranism integrat în Occident, e un suveranism care nu crede că România e buricul pământului şi poate trăi singură”, explică Antonescu, subliniind că respinge autoritarismul.

Crin Antonescu a afirmat că alegătorii suveranişti ”pot conta pe el”, dar cei care sunt nostalgici după autoritarism nu pot face acest lucru, el respingând ideea de autoritarism dat de puteri sporite.

 
”Pentru electoratul suveranist am un mesaj, am mai multe mesaje. Îi împărtăşesc dorinţa pentru o Românie suverană, la locul ei în alianţele occidentale, la locul ei în Uniunea Europeană, la locul ei în NATO, dar cu suveranitate, cu personalitate, cu opţiuni şi cu alonjă. O ţară care e respectată mai mult, o ţară care propune mai mult, o ţară care oferă mai mult, o ţară care este pentru ceilalţi parteneri, aliaţi, vecini, indispensabilă. În sensul acesta sunt şi eu suveranist, în sensul acesta pot avea pretenţia chiar, poate şi datorită vârstei, că sunt cel mai vechi dintre suveraniştii politici din România, numai că suveranismul meu – atunci, mai demult şi acum – e un suveranism integrat în Occident, e un suveranism care nu crede că România e buricul pământului şi poate trăi singură, ci dimpotrivă, crede că România a crescut de când este parte a familiei occidentale şi are un destin, poate chiar strălucit pe măsura ei, în anii şi deceniile următoare, în lumea occidentală, în lumea civilizată”, a afirmat Crin Antonescu, joi seară, la Antena 3.
 

El a respins însă ideea de autoritarism.
 
”Autoritarism, nu. Că în România există o criză majoră de criterii de ordine şi de autoritate, asta este adevărat, dar nu e vorba de o autoritate pe care s-o dea legi sporite, s-o dea puteri sporite, s-o dea constrângerile, s-o dea represiunile, s-o dea ameninţările, ci de o autoritate pe care o dă, aşa cum spuneam, distincţia, ţinuta, clasa, exemplul, superioritatea morală, modelul moral, modelul intelectual, modelul comportamental al personajului public. Asta da, alt autoritarism nu”, a adăugat Crin Antonescu.

Sfârșit de eră la San Sebastian: Imanol Alguacil își ia adio de la Real Sociedad

Crin Antonescu, critici şi ironii la adresa candidaţilor suveranişti: Nici măcar suveranişti serioşi, fie ei şi extremişti, nu putem avea în România. Avem nişte impostori, nişte mahalagii care sunt gata să-şi dea arama pe faţă cu prima ocazie