Meta investeşte în dezvoltarea roboţilor umanoizi bazaţi pe inteligenţă artificială

Meta Platforms îşi extinde activitatea în domeniul roboticii prin crearea unei noi divizii în cadrul unităţii Reality Labs, cu scopul de a dezvolta roboţi umanoizi alimentaţi de inteligenţă artificială, potrivit unui memo intern consultat de Reuters vineri.

Compania-mamă a Facebook intră astfel într-un domeniu foarte competitiv, alăturându-se unor rivali precum Figure AI, susţinută de Nvidia, şi Tesla, în contextul în care modelele avansate de inteligenţă artificială stimulează inovaţiile în robotică şi automatizare.

Obiectivele diviziei de roboţi umanoizi

Potrivit documentului, directorul tehnologic al Meta, Andrew Bosworth, a explicat că noua divizie de produse robotice se va concentra pe cercetare şi dezvoltare pentru ”roboţi umanoizi destinaţi consumatorilor, având ca scop maximizarea capacităţilor platformei Llama”.

Llama este principala serie de modele AI a Meta, care alimentează o gamă tot mai mare de produse bazate pe inteligenţă artificială generativă pe platformele sale de social media.

Grupul va fi condus de Marc Whitten, fostul CEO al companiei de maşini autonome Cruise, pe care Meta l-a angajat pentru această funcţie, conform memoriului, iniţial raportat de Bloomberg News.

Creşterea investiţiilor în roboţi umanoizi

Mari companii tehnologice şi startupuri investesc miliarde de dolari în dezvoltarea roboţilor autonomi bazaţi pe AI pentru producţie, logistică şi sarcini casnice, deşi progresul a fost relativ lent.

Cercetătorii au descoperit că progresele în modelele lingvistice AI care susţin chatboturile nu au contribuit semnificativ la îmbunătăţirea înţelegerii lumii fizice de către roboţi.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a declarat anterior că robotul umanoid al companiei, „Optimus”, ar putea efectua numeroase sarcini zilnice şi va fi disponibil pentru vânzare către consumatori în viitor.

Joi, compania Apptronik a obţinut o finanţare de 350 de milioane de dolari, susţinută de investitori precum Google (Alphabet – GOOGL.O), pentru a extinde producţia roboţilor săi umanoizi destinaţi depozitelor şi fabricilor.

Planurile Meta în domeniul roboticii

Meta nu a oferit un comentariu oficial pentru Reuters, însă, conform informaţiilor publicate de Bloomberg, compania intenţionează să dezvolte propriul hardware pentru roboţi umanoizi, iniţial axându-se pe automatizarea sarcinilor casnice. În paralel, Meta vrea să creeze AI, senzori şi software care să poată fi folosite de alţi producători pentru a alimenta roboţi comercializaţi pe scară largă.

Compania a început deja discuţii cu firme din domeniul roboticii, inclusiv Unitree Robotics şi Figure AI, dar nu are planuri imediate pentru lansarea unui robot umanoid sub brand propriu.

 

Reacţii ale celor care au asistat la discursul lui JD Vance, de la Conferinţa de Securitate de la München – ”Totul este atât de nebunesc şi îngrijorător”, „Am rămas stupefiat”, ”Ce naiba a fost asta?”

Şoferii care virează la dreapta în intersecţiile din Alba Iulia, obligaţi să aştepte după culoarea verde a semaforului. În oraş nu există verde intermitent, pentru că studiul făcut în urmă cu un deceniu nu indica necesitatea semafoarelor de acest tip