Microsoft, noi instrumente de inteligență artificială pentru îmbunătățirea asistenței medicale

Printre noile soluții se numără o colecție de modele de imagistică medicală care pot analiza diverse tipuri de date, inclusiv imagini medicale, fișe clinice și date genomice, un serviciu de agent de asistență medicală care permite organizațiilor să creeze agenți AI personalizați pentru diverse sarcini, cum ar fi identificarea studiilor clinice relevante pentru pacienți și un instrument de documentare automată pentru asistente medicale, dezvoltat în parteneriat cu Epic Systems.

„Prin integrarea inteligenței artificiale în asistența medicală, obiectivul nostru este de a reduce presiunea asupra personalului medical, de a promova colaborarea colectivă a echipelor de sănătate, de a spori eficiența generală a sistemelor de sănătate din întreaga țară”, spune Mary Varghese Presti, vicepreședinte la Microsoft Health.

Aceste noi instrumente vin ca răspuns la problema epuizării personalului medical. Potrivit unui raport al Office of the Surgeon General, asistentele medicale alocă până la 41% din timpul lor documentației.

Microsoft colaborează cu organizații precum Stanford Health Care, Northwestern Medicine și Tampa General Hospital pentru dezvoltarea și testarea acestor soluții. Multe dintre ele sunt încă în stadii incipiente de dezvoltare sau disponibile doar în versiune de previzualizare.

Companiile de tehnologie, inclusiv Microsoft, își intensifică eforturile de a deveni lideri în domeniul IA pentru sănătate. În 2021, Microsoft a cumpărat Nuance Communications, o companie specializată în soluții AI de la vorbire la text, pentru 16 miliarde de dolari.

Sara Vaezy, director de strategie și digital la Providence Health & Services, a descris noile modele AI ale Microsoft drept „o schimbare a jocului”, în special în domeniul patologiei.

Microsoft nu a dezvăluit costurile acestor noi instrumente, dar a subliniat că ele vor fi testate și validate de organizațiile de îngrijire a sănătății înainte de a fi lansate pe scară largă, conform CNBC.

Ședință extraordinară la Guvern: Se rezolvă o problemă dintr-un sistem vital pentru România

VIDEO Prințesa Kate face prima vizită publică surprinzătoare de la terminarea chimioterapiei