„Deşi vara a fost caniculară, lipsită de ploi, producţia de miere de albine a fost peste aşteptări. Estimăm că membrii asociaţiei au reuşit să strângă câteva mii de tone de miere. E vorba de miere polifloră, tei, rapiţă, salcâm şi mană. Cea mai bună recoltă pare a fi la mierea polifloră. Sincer, chiar nu ne aşteptam la o recolta atât de bună, tocmai când ploile au lipsit timp îndelungat, iar florile de câmp s-au scuturat destul de repede din cauza căldurii. Efectele schimbărilor climatice se simt de peste patru ani şi ridică serioase semne de întrebare în privinţa viitorului. Aceste schimbări afectează flora, dar şi comportamentul albinelor”, a spus Vasile Stejerean.
Conform acestuia, mierea de albine urmează a fi comercializată pe piaţa liberă, magazinele de legume-fructe, farmacii naturiste şi în târgurile producătorilor agricoli.
„Mierea de albine se desface de obicei pe piaţa liberă, Piaţa Izvoarele, fiind unul dintre principalele puncte de desfacere. De asemenea, cantităţi apreciabile de miere de albine ajung la consumatori prin târgul săptămânal organizat de producătorii tradiţionali şi ecologici din Maramureş, dar şi prin farmaciile naturiste. Pe piaţa liberă, mierea este comercializată direct de producători sau membri din familiile acestora. Mai există o serie de magazine cu specific de legume-fructe din municipiul Baia Mare sau magazine cu specific de panificaţie unde se poate găsi miere. Producătorii locali încearcă să-şi valorifice producţia direct, evitând firmele care cumpără pentru a revinde. Totuşi, mierea de albine produsă în România are o calitate deosebită în comparaţie cu se găseşte în marile lanţuri de magazine”, a subliniat Vasile Stejerean.
Un kilogram de miere de albine polifloră se vinde cu 35-40 de lei, un kilogram de miere de tei cu 30 lei şi mierea de mană ajunge la 55-60 de lei. Kilogramul de miere cu nuci e 55 de lei şi bucata de fagure de miere, în funcţie de dimensiune, oscilează între 10 şi 25 de lei. Pe durata iernii, tinctura de propolis, indicată în cazul răcelilor, costă, în funcţie de gramaj, între 25 şi 40 de lei.
„Unul dintre cele mai solicitate produse a devenit mierea de albine, odată cu răcirea aerului. Mierea este considerată ca una dintre cele mai folositoare în cazul începutului de răceală, la primele semene. Mierea polifloră, salcâm, tei, rapiţă sau mierea adunată de albine din zonele de deal sau munte e cea mai indicată. (…) Mierea poate fi luată preventiv la primele semene de răceală, combinată cu ceaiurile naturale, dar respectând cu stricteţe orele de masă sau medicamentele prescrise”, a spus Flavia Şofron.
Conform sursei citate, ceaiurile din plante pot contribui, luate în timp util, la înlăturarea stării de răceală, dacă acestea sunt administrate corect.
„Ceaiurile din plante aflate în farmacii, dar şi cele oferite de cultivatorii de plante sau cele care au fost culese de mici producători tradiţionali din Maramureş pot fi utilizate cu încredere. Necunoscătorii se pot documenta pe internet sau din cărţi/ ghiduri despre plante medicinale, unde pot descoperi tipul de ceai potrivit. Însă, consider că e bine să ţină cont de sfaturile farmacistului în orice situaţie. Partea cea mai interesantă e că majoritatea populaţiei pare a folosi ceaiul doar pe durata iernii şi mai puţin peste an. Semn că nu avem chiar o mare tradiţie în consumarea ceaiurilor din plante, deşi România are o floră bogată şi se recoltează şi se produc numeroase ceaiuri”, a adăugat Flavia Şofron.
Aceasta a precizat că în cazul mierii de albine e de preferat cea luată de la producătorii autorizaţi care participă la târgurile de sezon sau din farmaciile naturiste.