Mihai Constantin: Protestatarii – invitaţi la discuţii cu secretari de stat din ministerele Muncii şi Energiei, dar au refuzat

Reprezentanţii minerilor şi energeticienilor care protestează miercuri în faţa Guvernului au fost invitaţi la discuţii cu secretari de stat din ministerele Muncii şi Energiei, însă au refuzat, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

El a precizat că protestatarii au anunţat că vor depune un memoriu la registratură.

„Protestatarii de astăzi din Piaţa Victoriei au fost invitaţi la discuţii la nivel de secretar de stat din Ministerul Muncii şi Ministerul Energiei şi la nivel de consilier al primului ministru, însă, spre surprinderea noastră sau a mea cel puţin, au refuzat. Au spus că îşi vor termina protestul până la ora pentru care au aprobare şi vor depune un memoriu la registratură. Îl aşteptăm, îl citim, reacţionăm”, a afirmat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria.

În contextul în care reprezentanţii minerilor ar fi anunţat că doresc să se întâlnească cu premierul, Mihai Constantin a replicat că Marcel Ciolacu a fost prezent la şedinţa de Guvern. El a adăugat că, chiar dacă prim-ministrul ar fi participat la întâlnire, ar fi fost însoţit de aceiaşi experţi care şi-au arătat disponibilitatea de a discuta cu protestatarii.

Sute de mineri şi energeticieni protestează miercuri în faţa sediului Guvernului, nemulţumiţi de recalcularea pensiilor, dar şi de situaţia din sistemul energetic.

„Sunt aproximativ 400 de mineri şi energeticieni la acest protest. Printre principalele nemulţumiri se află Legea pensiilor, care este o lege electorală. Înţeleg că sunt oameni cu pensii mici, dar nu este normal ca după zeci de ani în care am lucrat în aceste activităţi, dintr-o dată statul să spună: ‘Nu mai aveţi pensia aceea, ci una mult mai mică!’. De asemenea, am plătit zeci de ani contribuţii la salariul pe care l-am avut şi acum statul spune: ‘Vă dăm, însă doar o parte din banii respectivi!’ Care mai este principiul de contributivitate?”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu.

Liderul sindical a precizat că protestatarii sunt nemulţumiţi şi de situaţia actuală din sistemul energetic.

„Din cauza suprataxării energiei pe cărbune şi a subvenţionării energiei verzi, asistăm la un dezechilibru grav între energia în bandă şi energia sporadică, care duce la preţuri gigant. Toţi dau vina pe Dumnezeu şi nu pe guverne care nu iau nicio măsură în sensul acesta şi care închid accelerat energia pe cărbune fără să pună nimic în loc, spunând că este scumpă, dar e scumpă în contextul în care mai mult de jumătate din venituri le dăm pe taxe pentru buget, ceea ce nu se întâmplă cu nicio societate comercială”, a adăugat Pîrvulescu.

Potrivit acestuia, calendarul protestelor va fi făcut „din aproape în aproape, mergând până la grevă generală.”

Conform unui comunicat al organizaţiei sindicale, noua lege a pensiilor publice a afectat în mod negativ cele mai vulnerabile categorii de pensionari. AGERPRES/(A, AS – autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: www.agerpres.ro

Scandalul de la granița dintre România și Bulgaria se complică: Bulgarii au găsit o soluție care toarnă gaz pe foc

Burduja: Comisia Europeană a acceptat solicitarea de a dezbate, în Consiliul de miniştri din 15 octombrie, solicitarea privind o piaţă energetică funcţională