Vicepreşedintele PSD Mihnea Costoiu a declarat joi că social-democraţii îşi propun în programul de guvernare transformarea României într-un hub regional de cercetare şi inovare.
Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, a prezentat într-o conferinţă de presă la sediul central al partidului componenta de cercetare a programului de guvernare al PSD.
„Ceea ce propunem pentru programul de guvernare în zona de cercetare este dezvoltarea economică a României, cercetarea fiind o componentă a acestei dezvoltări. Am spus noi: cercetarea – baza economiei româneşti. Ceea ce ne propunem este transformarea României într-un hub regional de cercetare şi inovare. Pe întreg cuprinsul programului de guvernare, în mod special în zona economică, sunt regăsite măsuri reieşite din această schimbare de paradigmă. Propunerea pe care o avem este ca România să genereze plus valoare folosind inteligenţa pe care o are, în următorii ani. (…) Ne propunem creşterea numărului de companii care să facă pasul către cercetare, ţinând cont de faptul că deja multe dintre companii sunt prezente pe piaţa românească, dar ne interesează ca aceste companii să vină cu zona de cercetare, cu zona de inovare, cu zona de proprietate intelectuală în România şi credem că avem această capacitate de a atrage aceste companii, aceste resurse extraordinare în România”, a afirmat Costoiu.
El a enumerat câteva câteva dintre măsurile publice propuse de PSD în acest domeniu: facilităţi fiscale acordate companiilor din zona de cercetare – dezvoltare, creşterea deducerii cheltuielilor de cercetare din impozitul pe profit la 150% în primii 3 ani şi, respectiv, 200% în 5 ani, credite fiscale pentru investiţiile în cercetare, zone de inovare pentru a testa noile tehnologii şi modelele de afaceri într-un mediu deschis, într-un mediu flexibil, atât în universităţi, cât şi în centrele de cercetare folosind infrastructura deja existentă.
„Un alt proiect vizează tinerii cercetători, care reprezintă viitorul. Sunt câteva competiţii de cercetare pe care le dorim lansate pentru tinerii cercetători din România sau din străinătate care să vină în România, avem câteva măsuri care deja funcţionează pe baza propunerilor pe care partidul le-a susţinut în această perioadă şi, evident, Ministerul Cercetării cu rezultate foarte bune, parteneriatul dintre companiile de cercetare, organizaţiile de cercetare publice şi private susţinute de asemenea în această perioadă şi investiţiile în infrastructura de vârf. De asemenea, acest program destinat tinerilor va avea o valoare de minim 1 miliard de lei în perioada imediat următoare”, a explicat acesta.
Costoiu a spus că îşi doreşte ca oamenii de ştiinţă şi mediul de afaceri să lucreze împreună pentru a rezolva marile provocări cu care societatea se confruntă, precum schimbările climatice sau demografice, sănătatea, bunăstarea şi incluziunea socială, securitatea, energia verde, digitalizarea sau schimbările tehnologice. AGERPRES/(A – autor: Dana Piciu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)