„A şti totul este dreptul tău”, scria pe un banner în spatele căruia mii de studenţi au defilat spre sediul RTS, însoţiţi de un număr mare de locuitori ai capitalei sârbe.
Prăbuşirea unui acoperiş din beton la gara din Novi Sad la începutul lui noiembrie, în care 15 persoane şi-au pierdut viaţa, la doar câteva luni după lucrări de renovare a clădirii, a stârnit proteste ample în Serbia.
Studenţii au condus manifestaţiile organizate regulat pentru a cere dreptate pentru victime. De la sfârşitul lui noiembrie ei blochează şi majoritatea facultăţilor din ţară, unde nu se mai ţin cursuri.
„RTS este un serviciu public finanţat din taxe şi trebuie să furnizeze informaţii în mod obiectiv, imparţial şi în interesul cetăţenilor. Este evident că RTS nu face asta”, a declarat pentru AFP Aleksa Dragovic, student la agricultură.
După ce au păstrat 15 minute de tăcere pentru cele 15 victime ale tragediei de la Novi Sad, cu luminile aprinse pe telefoane, protestatarii au făcut zgomot fluierând la ora ştirilor de seară care au început cu prezentarea manifestaţiilor.
Această nouă adunare a avut loc la o zi după un incident în care o studentă a fost lovită de o maşină în timp ce studenţii blocau o intersecţie din Belgrad. Şoferul a fost arestat sub suspiciunea de „tentativă de omor”.
Rănită, tânăra studentă se află în continuare în spital. Ea a fost salutată vineri de la Melbourne de compatriotul ei Novak Djokovic, idolul multor sârbi, care i-a scris prenumele, Sonja, pe obiectivul unei camere după ce a câştigat meciul cu cehul Tomas Machac la Australian Open.
„Am fost şocat când am văzut aceste imagini şi nu-mi vine să cred că asta se întâmplă în ziua de azi (…) Fac un apel la pace şi înţelegere. Sunt complet împotriva violenţei, dar, din păcate, mi se pare că este din ce în ce mai mult pe străzi”, a declarat Djokovic, al cărui gest a stârnit o vie emoţie în întreaga ţară.
Procuratura locală a pus sub acuzare 13 persoane, printre care fostul ministru al transporturilor Goran Vesic, în dosarul gara din Novi Sad.
Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, şi guvernul afirmă că partide de opoziţie se află în spatele studenţilor – lucru pe care ei îl neagă – acuzându-i că vor „să destabilizeze ţara” şi „să preia puterea fără a trece prin alegeri”.