Militari ruşi trec un canal, o linie naturală de apărare a Ceasiv Iar, şi strâng laţul în jurul oraşului din est

Militari ruşi au reuşit să treacă un canal, o linie de apărare naturală importantă la Ceasiv iar, un bastion în estul Ucrainei, în care Moscova continuă să avanseze, a anunţat marţi un reprezentant al armatei ucrainene, relatează AFP.

Ceasiv Iar, care avea 12.000 de locuitori înaintea invaziei ruse, se află pe o înălţime, ceea ce îi conferă o poziţie strategică faţă de alte oraşe importante în logistica armatei ucrainene.

”Inamicul a reuşit să ne străpungă linia apărării, dat nu există niciun eşec critic, iar noi nu suntem pe punctul de a pierde Ceasiv iar”, a declarat la televiziunea naţională militarul Ivan Petrîceak, un purtător de cuvânt al celei de-a 24-a Brigăzi ucrainene.

Militari ruşi au reuşit să treacă un canal la est de oraş, care-i despărţea de trupele ucrainene şi care a făcut mult timp oficiul de barieră naturală.

Înaintraeea însă le-a fost ”blocată”, iar lupte continuau, a adăugat Petrîceak.

Trupele ruse au reuşit în trecut, în mai multe rânduri, să treacă acest canal, însă până acum a fost vorba despre incursiuni limitate.

Hărţi ale liniei frontului, care au la bază date din surse deschise, arată că trupele ruse au înaintat în ultimele săptămâni de ambele părţi ale oraşului, care riscă să fie încercuit.

Cucerirea Ceasiv Iar ar putea creşte riscul la adresa unor oraşe ca Hramatorsk şi Sloviansk, baze importante ale armatei ucrainene în care se află în continuare numeroşi locuitori.

Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk (est), iar militarii ucraineni, mai puţin numeroşi şi mai slab înarmaţi nu reuşesc să-i oprească.

TREI MORŢI LA SUMÎ

Doi adulţi şi un copil au fost ucişi într-un atac nocturn în oraşul Sumî, în nord-estul Ucrainei, iar alţi doi civili în alt atac în regiunea Doneţk, au anunţat marţi autorităţile ucrainene.

La Sumî, capitala regiunii cu acelaşi nume, un atac sângeros cu drone de luptă a atins case, a anunţat administraţia regională.

Oraşul avea peste 250.000 de locuitori înaintea invaziei ruse, în februarie 2022.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut din nou aliaţilor săi, reacţionând faţă de acest atac, să livreze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană suplimentare.

El vrea ca armata să fie autorizată să atace ţinte militare în adâncime pe teritoriul rus.

Rusia şi-a intensificat atacurile în această zonă, ca răspuns la ofensiva-surpriză ucraineană lansată la începutul lui august în regiunea rusă Kursk, situată de cealaltă parte a frontierei, în care forţele Kievului care au intrat în august controlează în continuare sute de kilometri pătraţi.

În regiunea Doneţk, un bombardament nocturn s-a soldat cu doi morţi şi un rănit, au anunţat marţi serviciile regionale de urgenţă.

Ministerul rus al Apărării a revendicat cucerirea unei localităţi mici – Novosadovoie – în această regiune, confirmând înaintarea trupelor sale împotriva unei armate ucrainene care se retrage.

În teritoriile ocupate de Rusia, un bărbat a fost ucis într-un atac ucrainean cu dronă la Energodar, un oraş controlat de forţele ruse, situat în apropierea Centralei Nucleare Zaporojie, porivit guvernatorului regional instalat de Moscova Evgheni Baliţki.

Dr. Cătălin Badiu, despre operaţia în premieră naţională de înlocuire valvulară aortică făcută endoscopic: Avantajul pentru pacienţi este că nu a fost traumatizat toracele/ Ei pot face orice, se pot mişca, se pot ridica şi nu au dureri

Gerard Pique, despre despărţirea de Shakira: Adevărul despre ce s-a întâmplat nu a fost spus aşa cum s-a întâmplat