Ministerul Apărării Naţionale a pus în transparenţă proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care permite doborârea dronelor care intră pe teritoriul ţării

Ministerul Apărării Naţionale a pus în transparenţă, luni, proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care permite doborârea dronelor care intră ilegal pe teritoriul ţării. Proiectul prevede că vehiculul aerian care intră în spaţiul aerian national poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană, inclusiv cele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă, naţionale şi/sau aliate partenere.

Potrivit proiectului, vehiculul aerian care intră în spaţiul aerian national poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană, inclusiv cele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă, naţionale şi/sau aliate partenere.

Forţele şi mijloacele aeriene aparţinând statelor aliate sau partenere pot participa la această operaţiune, potrivit proiectului, în conformitate cu tratatele de apărare colectivă la care România este parte, sau potrivit tratatelor bilaterale privind acordarea reciprică de garanţii de securitate.

Împotriva aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spaţiul aerian national pot fi luate următoarele măsuri:

– stabilirea poziţiei aeronavei, a legăturii radio şi a identităţii acesteia,

– transmiterea de la sol a informaţiilor şi dispoziţiilor către pilotul aeronavei, în vederea utilizării autorizat a spaţiului aerian national,

– interceptarea aeronavei care continua să utilizeze neautorizat spaţiul aerian national al României,

– executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare,

-executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare

– executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă.

Aeronava fără pilot la bord care trece illegal frontiera de stat a României şi zboară în spaţiul aerian national fără autorizare poate fi distrusă, neutralizată sau zborul acesteia poate fi luat sub control.

Măsurile sunt luate cu mijloace adecvate, în raport cu nivelul ameninţării, în limitele dreptului internaţional aplicabil, după ce au fost luate în considerare toate circumstanţele specific ale evenimentului şi ţinând cont de prioritatea protejării vieţii persoanelor, ultima soluţie posibilă dispusă fiind distrugerea aeronavei fără pilot la bord care utilizează neautorizat spaţiul aerian national.

Încep meciurile din grupele Cupei României. Prima etapă are cap de afiș Dinamo – FCSB / Programul complet

Mandatele a doi dintre consilierii judeţeni din Harghita, invalidate de instanţă / Supleanţii vor depune jurământul în următoarea şedinţă / Preşedintele CJ: Avem trei sarcini: să gândim pragmatic, să vorbim clar şi să lucrăm predictibil