Ministerul Educaţiei: O medalie de aur, patru de argint şi două premii speciale pentru România, la Olimpiada Internaţională de Fizică 2025 / Au participat 406 elevi din 87 ţări

#image_title

Echipa României a obţinut o medalie de aur, patru de argint şi două premii speciale, la Olimpiada Internaţională de Fizică 2025 (IPhO), anunţă, joi seară, Ministerul Edcucaţiei.

Sursa citată a precizat că evenimentul a avut loc în Franţa, la Paris, în perioada 17-25 iulie 2025.

Potrivit datelor transmsie de minister s-au obţinut următoarele rezultate:

  • Ionuţ Gabriel Stan, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti, medalie de aur

”Pe lângă medalia de aur, Ionuţ Gabriel Stan a primit două premii speciale, ambele foarte valoroase: premiul special pentru cel mai bun rezultat la proba experimentală şi premiul special pentru cel mai bun rezultat din Uniunea Europeană, intitulat Parabolic Flight Prize”, au transmis oficialii ministerului.

  • Mihai Bogdan Ciocârlan, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti, medalie de argint
  • Alexandru Condrea, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti, medalie de argint
  • Rareş Felix Tudose, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti, medalie de argint
  • Mendel Emanuel Mendelsohn, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti, medalie de argint

”Olimpiada Internaţională de Fizică 2025 (IPhO) este una dintre cele mai vechi şi prestigioase competiţii internaţionale dedicate fizicii competiţionale. România se găseşte printre ţările fondatoare, prima ediţie având loc în 1967”, au precizat reprezentanţii instituţiei citate.

În acest an, la Olimpiada Internaţională de Fizică au participat 406 elevi din 87 ţări.

Echipa României, formată din 5 elevi, i-a avut lideri pe Delia Davidescu, profesor la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică (ICHB) Bucureşti, şi pe Sebastian Popescu, conf. Univ. Dr. La Facultatea de Fizică a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Cu această olimpiadă internaţională de fizică se încheie şirul a patru olimpiade internaţionale de fizică la care a participat România în anul şcolar 2024-2025.

Coordonarea ştiinţifică a loturilor a fost asigurată de către Sebastian Popescu, conf. Univ. Dr. La Facultatea de Fizică a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, iar cea organizatorică de către Naghi Elisabeta Ana, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

”Felicitări elevilor participanţi, profesorilor, părinţilor şi tuturor celor care au contribuit la această performanţă”,, a mai transmis Ministerul Educaţiei.

 

Distribuţie Energie Electrică Romania a investit 3,5 milioane de lei în modernizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice din localitatea Dumitra, judeţul Bistriţa-Năsăud

Moscova se arată vexată că România a reacţionat cu înţelegere la incidentul cu avioanele ucrainene care au pătruns în spaţiul aerian al ţării