Ministrul britanic al Mediului, Steve Reed, a afirmat că este nevoie de o „alianţă puternică de ţări” pentru „a se asigura că orice acord de pace poate fi menţinut”.
Declaraţia sa intervine în timp ce premierul Keir Starmer a afirmat că negocierile destinate să pună capăt războiului se află într-un „stadiu intens”, reiterându-şi apelurile către Rusia de a „veni la masa (tratativelor) şi de a accepta o încetare a focului”.
Publicaţia The Times a relatat vineri că este probabil ca Regatul Unit să renunţe la planurile de a trimite trupe în Ucraina, deoarece riscurile sunt considerate a fi prea mari.
Ziarul a precizat că, în continuare, vor fi trimişi instructori militari în Ucraina.
Discuţii au loc între naţiuni europene cu privire la sprijinul pe care „coaliţia voluntarilor” l-ar putea oferi Ucrainei, iar Starmer a sugerat în februarie că este „pregătit şi dispus” să trimită trupe pe teren.
Întrebat despre respectivele informaţii apărute în presă, ministrul Reed a declarat pentru Sky News că „negocieri în acest sens sunt încă în desfăşurare”.
El a adăugat: „Nu au fost luate încă decizii, dar toate opţiunile rămân pe masă, pe uscat, în aer sau pe mare”.
„Avem nevoie de o alianţă puternică de ţări – o coaliţie a voluntarilor (coalition of the willing), aşa cum o numeşte premierul, pentru a ne asigura că orice acord de pace poate rezista, deoarece nimeni nu doreşte ca această situaţie să se repete în Ucraina”, a subliniat ministrul britanic.
Întrebat din nou dacă vor fi trimise trupe terestre de către Regatul Unit în Ucraina, el a reiterat: „Toate opţiunile rămân pe masă”.
Marea Britanie a încercat să convoace o coaliţie a naţiunilor aliate care ar fi dispuse să sprijine un acord de pace în Ucraina în cazul în care se va ajunge la unul.
Londra şi-a intensificat joi solicitările faţă de Vladimir Putin de a accepta o încetare imediată şi necondiţionată a focului, după o nouă lovitură nocturnă asupra Kievului în care au fost ucise 12 persoane.
Anterior, săptămâna aceasta, preşedintele american Donald Trump a sugerat că liderul ucrainean Volodimir Zelenski face „dificilă soluţionarea” războiului cu Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de recunoaşterea anexării Crimeei de către Moscova.
Administraţia SUA îndeamnă Kievul să accepte menţinerea controlului de către Rusia asupra regiunilor ucrainene ocupate şi controlul de jure al Moscovei asupra peninsulei Crimeea ca parte a unui acord de pace.
Vorbind joi pentru Daily Telegraph, Starmer a declarat că Ucraina este cea care trebuie să decidă asupra condiţiilor. „Ne aflăm într-un stadiu intens al negocierilor”, a spus el. „Într-un final, Ucraina este cea care trebuie să decidă cu privire la aceste aspecte – nu este treaba altor oameni să decidă în numele Ucrainei. Ucraina este cea care trebuie să decidă. Iar Rusia trebuie să vină la masă pentru această încetare necondiţionată a focului”, a insistat premierul britanic.
Întrebat dacă Zelenski este de vină pentru lipsa unui acord de pace, Keir Starmer a declarat pentru Daily Telegraph: „Nu. Rusia este agresorul. Nu uitaţi niciodată că lui Zelenski i s-a oferit să părăsească în siguranţă ţara sa încă în prima săptămână a conflictului”.