Ministru de stat palestinian în România: Războiul trebuie să se încheie; palestinienii au nevoie de un viitor care să le dea speranţă

Palestinienii care au trecut prin disperare şi agonie în ultimul an au nevoie de un viitor în care să aibă ceva la care să spere, şi nu să se uite înapoi la ce s-a întâmplat după declanşarea războiului dintre Israel şi Hamas şi să se gândească la lucruri care prelungesc ciclul nesfârşit de violenţă din regiune, a pledat miercuri, la Bucureşti, ministrul de stat pentru afaceri externe şi expatriaţi din cadrul Autorităţii naţionale palestiniene, Varsen Ohannes Vartan Aghabekian.

Ministrul secretar de stat palestinian a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că se află în prima vizită într-o capitală a unui stat membru al UE de când a preluat funcţia, în urmă cu şase luni, şi că a optat pentru o deplasare în România pentru a-şi arăta aprecierea pentru „legăturile istorice dintre România şi Palestina care au început în urmă cu decenii”, reamintind că în ţara noastră a avut loc prima întâlnire între fostul lider palestinian Yasser Arafat şi fostul premier şi preşedinte israelian Shimon Peres.

„România are o poziţie specială atât faţă de Palestina, cât şi faţă de Israel şi, dacă este nevoie, poate juca un rol important în avansarea unui orizont politic pe care noi, ca palestinieni, îl aşteptăm cu nerăbdare, în special după acest an de brutalitate îngrozitoare la care poporul nostru a fost supus”, a explicat ea, fără a detalia dacă aşteaptă vreun demers concret din partea diplomaţiei române în afară de reiterarea sprijinului pentru soluţia celor două state la conflictul israeliano-palestinian, care de altfel reprezintă şi linia UE.

Totuşi, a spus ministrul de stat palestinian, „România poate juca un rol în viitor în reconcilierea divergenţelor” dintre Israel şi palestinieni datorită bunelor sale relaţii cu ambele părţi.

Întrebată care va fi mesajul la întâlnirea la nivel de secretar de stat pe care o va avea în România, diplomata palestiniană a răspuns că va pleda pentru eforturi la nivel internaţional în sensul încheierii războiului, care ameninţă să se extindă în întreaga regiune, şi pentru o soluţie politică la conflictul de 75 de ani din Orientul Mijlociu.

„Ne-am dori să se pună capăt acestui război, care nu face decât să omoare zilnic şi mai mulţi civili. Nu ne va aduce nicidecum mai aproape de pace şi de securitate, nici pentru Israel, nici pentru Palestina, nici pentru întreaga regiune. Trebuie ca lumea să se ralieze în spatele dreptului internaţional şi trebuie să ne gândim la un viitor mai bun pentru toată lumea din regiune (…), trebuie să ne gândim că palestinienii, după ce s-a întâmplat în ultimul an, vor să vadă un viitor care va aduce ceva la care să spere, şi nu un viitor în care să se uite înapoi la un an de agonie, disperare, suferinţă, crime, neajutorare şi lipsă de speranţă şi să se gândească din nou la lucruri care ne vor aduce din nou în ciclul de violenţă nesfârşită din zonă”, a spus Varsen Ohannes Vartan Aghabekian la Bucureşti.

Ministrul de stat palestinian nu va vizita mai multe state UE în această deplasare, dar a precizat că aceasta va reprezenta misiunea sa în lunile care vor urma. Întrebată ce aşteaptă în mod concret de la statele UE, ea a spus că şi-ar dori, de exemplu, ca statele membre „să tragă la răspundere Israelul pentru că încalcă legea internaţională şi legea umanitară, aşa cum prevede Acordul de asociere” dintre această ţară şi blocul comunitar. Ea a salutat etichetarea produselor provenite din colonii în UE drept un pas în direcţia cea bună.

„Plasarea coloniştilor care comit violenţe pe lista neagră este de asemenea important. Orice pas mic, indiferent cât de mic este, va fi important şi luate împreună vor cântări şi mai mult”, a subliniat Aghabekian.

Întrebată dacă vede un orizont de timp pentru repornirea procesului de pace şi soluţionarea paşnică a conflictului, ea a spus că rămâne optimistă deşi aceasta ar fi trebuit să aibă loc „ieri”. „Se va întâmpla în 12 luni? Asta este o altă întrebare. Dar atât timp cât procesul începe, cred că suntem în direcţia cea bună”, a afirmat ea.

„A venit timpul ca comunitatea internaţională să se trezească, să vadă situaţia disperată a palestinienilor, să ne vadă ca pe fiinţe umane, pentru că suntem fiinţe umane. Nu suntem mai puţin fiinţe umane decât oricine pe acest pământ. Drepturile noastre sunt aceleaşi ca ale oamenilor din SUA şi România şi din orice alt loc de pe glob şi a venit vremea pentru crearea unui al doilea stat, care este statul palestinian”, a mai pledat ministrul de stat.AGERPRES/(A – autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: www.agerpres.ro

Motorul economic al Europei, sătul de războiul din Ucraina: Scholz vrea negocieri cu Putin

IGSU: Misiunea pompierilor dislocaţi la inundaţiile din Galaţi – la final; CJSU a decis încetarea stării de alertă