Ministrul afacerilor externe, Emil Hurezeanu, întrevedere cu omologul din Polonia, Radosław Sikorski / Schimb aprofundat de opinii cu privire la agenda europeană, în contextul deţinerii de către Polonia a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut joi, consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Radosław Sikorski, aflat în vizită oficială la Bucureşti, cei doi având un schimb aprofundat de opinii cu privire la agenda europeană, în contextul deţinerii de către Polonia a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, agenda discuţiilor a vizat o gamă largă de subiecte de interes comun, de la cooperarea bilaterală şi la nivel european, până la provocările actuale de pe scena internaţională, cu accent pe situaţia din Ucraina în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă.

”Ministrul Emil Hurezeanu a evidenţiat soliditatea relaţiilor româno-polone, construite pe o îndelungată tradiţie de cooperare apropiată şi cadrate astăzi de un Parteneriat Strategic amplu şi un Plan de Acţiune consistent şi multisectorial. Şeful diplomaţiei române a apreciat valoarea adăugată a dialogului româno-polon şi a remarcat natura concretă şi dinamica cooperării economice şi sectoriale”, arată MAE.

Cei doi oficiali au convenit menţinerea unui ritm intens al contactelor politico-diplomatice şi au reconfirmat dorinţa de a continua coordonarea strânsă asupra subiectelor de interes, cu accent pe impulsionarea şi diversificarea schimburilor comerciale şi a cooperării la nivelul ministerelor de linie.

Consultările au prilejuit un schimb aprofundat de opinii cu privire la agenda europeană, în contextul deţinerii de către Polonia a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

”Amintind sprijinul pentru îndeplinirea cu succes a acestui mandat, axat pe consolidarea securităţii europene, ministrul Hurezeanu a subliniat că România este determinată în susţinerea proiectului comun european şi contribuie la menţinerea unităţii la nivelul UE, cu atât mai importantă în actualul context internaţional. Referindu-se la procesul de extindere, demnitarul român a exprimat sprijinul pentru continuarea procesului atât pe dimensiunea estică, cât şi în Balcanii de Vest, pe baza meritelor proprii ale candidaţilor în implementarea reformelor necesare. În mod particular, a fost exprimată susţinerea pentru avansarea parcursului european al Ucrainei şi Republicii Moldova, prin deschiderea în acest semestru a primului cluster de capitole de negociere – Elemente fundamentale”, subliniază MAE.

Un alt subiect abordat a fost viitorul buget european, ministrul Hurezeanu exprimându-se în favoarea adoptării unui buget capabil să susţină implementarea adecvată a unei agende europene ambiţioase şi strategice, menţinând, totodată, rolul Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole Comune pentru susţinerea obiectivelor de dezvoltare economică.

Cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul român de externe a exprimat sprijinul ferm pentru instituirea unei păci cuprinzătoare şi durabile, susţinută de garanţii de securitate solide şi credibile, precum şi pentru oferirea în continuare a asistenţei pentru Ucraina.

”Demnitarul român a subliniat provocările pe care situaţia de securitate actuală le generează pentru Republica Moldova, fiind agreată necesitatea continuării sprijinului în vederea consolidării rezilienţei şi securităţii sale”, a arătat Hurezeanu.

CCR a decis că reducerea numărului de posturi în Senat şi Camera Deputaţilor este constituţională / Sesizările AUR, POT şi SOS România au fost respinse

Preşedinta USR Elena Lasconi, reacţie după decizia CCR de a respinge sesizările AUR, SOS şi POT împotriva noilor legi ale apărării: Este inadmisibil ca partidele izolaţioniste să încerce să blocheze măsuri care ţin de siguranţa românilor!