Ministrul de Externe din Belarus, vizită în Coreea de Nord / Cele două ţări împărtăşesc ”idealuri şi scopuri comune” / Care ar putea fi agenda discuţiilor

Ministrul de Externe din Belarus, Maxim Vladimirovici Ruzenkov, a sosit marţi la Phenian, la invitaţia omologului nord-coreean, Choe Son-hui, care a găzduit un banchet în timpul căruia a afirmat că cele două ţări împărtăşesc ”idealuri şi scopuri comune”, potrivit presei internaţionale.

KCNA, media de stat, anunţase anterior că vizita se va desfăşura de marţi până vineri.

Între timp, o delegaţie condusă de procurorul general rus Igor Krasnov, care a vizitat Coreea de Nord, a părăsit Phenianul marţi, a transmis KCNA.

Potrivit Coreea Times, ministrul de Externe Choe Son-hui a găzduit un banchet, marţi seară, la sosirea lui Maxim Vladimirovici Ruzhenkov. În timpul unui discurs, Choe a menţionat că cele două ţări împărtăşesc ”idealuri şi scopuri comune”, adăugând că este poziţia fermă a guvernului nord-coreean de a aduce relaţiile lor la o ”nouă cronică”.

În discursul său, Ruzhenkov a subliniat, de asemenea, că atât preşedintele belarus Alexander Lukaşenko, cât şi liderul nord-coreean Kim Jong-un au manifestat un interes profund în consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări, bazate pe încredere reciprocă, respect şi înţelegere.

KCNA nu a elaborat cu privire la o întâlnire bilaterală între diplomaţii de rang înalt, dar experţii spun că vizita lui Ruzhenkov se va axa probabil pe construirea cooperării pentru a face faţă mai bine disputelor lor separate cu Occidentul.

Belarus, condus de un preşedinte autoritar timp de 30 de ani, a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina şi este considerat unul dintre aliaţii puternici ai Rusiei. De asemenea, se numără printre ţările în care Coreea de Nord şi-a trimis lucrătorii în trecut, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU

”Există o mare posibilitate ca o astfel de cooperare trilaterală să implice Rusia”, a declarat Hyun Seung-soo, cercetător la Institutul Coreean pentru Unificare Naţională, adăugând că există opinii în Rusia potrivit cărora cooperarea s-ar putea extinde atât la sectorul economic, cât şi la cel militar.

În timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, în septembrie anul trecut, preşedintele Lukaşenko a sugerat că Belarus ar putea să se alăture Rusiei şi Coreei de Nord într-o cooperare în trei direcţii.

”Putin doreşte să creeze o structură în care naţiunile prietene ale Rusiei din Eurasia să poată coopera fără interferenţe occidentale”, a declarat Hyun.

Acesta a subliniat, de asemenea, posibilitatea unei cooperări trilaterale în sectorul agricol, deoarece Belarus este situat lângă zonele agricole ale Ucrainei aflate în prezent sub control rusesc.

 

 

 

Farnborough Air Show a debutat cu oferte de 51 de miliarde de dolari pentru avioane, în timp ce Airbus a prezentat un nou avion pentru distanţe lungi

Rus arestat pentru un presupus complot de ”destabilizare” a Jocurilor Olimpice de la Paris / Ar fi transmis ”informaţii unei puteri străine” / Ar fi fost un ”proiect la scară largă” care ar fi putut avea consecinţe ”grave”