Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior Péter Szijjártó, a declarat că, în ciuda evoluţiilor recente din cursa electorală pentru preşedinţia americană, cel mai important lucru este că Donald Trump candidează din partea Partidului Republican, reprezentând speranţa păcii pentru lume, relatează MTI.
Potrivit unui comunicat al MAE Ungar, ministrul a vorbit jurnaliştilor despre retragerea preşedintelui american Joe Biden, subliniind că alegerile din Statele Unite au un impact semnificativ asupra politicii mondiale. Tocmai de aceea este chiar mai important că Donald Trump candidează din partea Partidului Republican, a explicat şeful diplomaţiei ungare.
„Ştim cu toţii că Donald Trump reprezintă speranţa păcii pentru lume. Ştim cu toţii că, dacă Donald Trump reuşeşte să câştige alegerile prezidenţiale, acest lucru oferă o şansă enormă pentru ca pacea să revină în lume, inclusiv în Europa şi, mai important pentru noi, în Europa Centrală” – a subliniat politicianul de la Budapesta.
„În prezent, doar Donald Trump are şansa să realizeze acest obiectiv şi sperăm sincer că această şansă se va materializa cât mai curând” – a subliniat Péter Szijjártó.
Acesta a menţionat mai apoi că nu are mare importanţă faptul că Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate a Uniunii Europene a decis să convoace, în august, la Bruxelles Consiliul informal de afaceri externe al UE, în loc de Budapesta, aşa cum era planificat iniţial. Ministrul a explicat că, în cadrul reuniunii de luni, au fost mai mulţi cei care au susţinut ca şedinţa să aibă loc la Budapesta, dar, în ciuda acestui fapt, s-a luat această decizie.
Vorbind despre reuniunea de luni a Consiliului pentru afaceri externe al UE, acesta a declarat că s-a confruntat cu o „isterie incredibilă”, politicienii pro-război exprimându-şi toată frustrarea generată de faptul că nu au putut accepta misiunea de pace realizată de prim-ministrul ungar.
Totuşi, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior a apreciat ca fiind o noutate absolută faptul că, în ciuda presiunilor, a existat o ţară, Slovacia, care s-a poziţionat deschis alături de Ungaria.