Ministrul Digitalizării, reacție la scandalul trolilor din campanie: ‘S-au primit niște solicitări / DNSC nu este în subordinea ministerului’

„S-au primit niște solicitări care au fost transmise mai departe platformelor pentru a vedea dacă cu adevărat există astfel de instrumente care să vicieze transpunerea cât mai transparent a tot ce înseamnă rețele sociale. Sesizări au fost făcute de persoane fizice”, a spus, la Antena 3 CNN, Bogdan Ivan.

El a precizat că Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) nu e în subordinea Ministerului Digitalizării, e o entitate de sine stătătoare, „dar în momentul de față vreau să vă spun că în urmă acelor sesizări, colegii mei au transmis către platforme să stabilească dacă din punct de vedere tehnic există astfel de conturi false care să promoveze anumiți candidați”.

„E vorba de Meta și TikTok”, încheie Ivan.

Scandalul Lasconi – Geoană

La întrebarea înregistrată a contracandidatului Elena Lasconi, „De ce v-ați întâlnit recent cu Tal Hanan, cunoscut și sub numele de Jorje? Pentru cei care nu știu cine este Tal Hanan, este un individ care coordonează o echipă foarte mare de hackeri, ferme de troli, de dezinformare, un individ care a manipulat alegerile din peste 30 de țări din lume”, la o emisiune Antena 3 CNN, Geoană a răspuns „Zău că mi-era simpatică doamna Lasconi într-o vreme”.

El a continuat spunând că „armata de furnicuțe s-a apucat să caute diviziile de hackeri”, adăugând că nu știe cine este „domnul acesta”. „Să arate întâlnirea mea cu Jorje… cum? Tal Hanan?”.

Geoană spune că „cine o sfătuiește” pe Lasconi „o sfătuiește greșit și-i dă și informații proaste”.

El a mai spus că are impresia că „cineva” i-ar fi vândut o informație falsă Elenei Lasconi și „fiind mai puțin experimentată într-ale politicii, cred că a mușcat din nadă (…)”.

Candidatul independent la alegerile prezidențiale a insistat că „dacă există vreo fotografie pe undeva, este foarte posibil să fie cu altcineva, nu cu acest domn”.

Imediat după declarațiile lui Mircea Geonă, Elena Lasconi a scris pe Facebook: „Omul cu care Mircea Geoană susține că nu s-a întâlnit este Tal Hanan, alias Jorge, deconspirat în urma unei investigații jurnalistice internaționale ca fiind în spatele unor operațiuni de manipulare a alegerilor în zeci de state din lume, prin intermediul fake news, a fermelor de troli și operațiuni în social media menite să decredibilizeze candidați”, adăugând că Tal Hanan este israelian, fost membru al forțelor speciale israeliene.

Potrivit Elenei Lasconi, „una dintre fotografii îl arată pe Tal Hanan în fața sediului Institutului Aspen din București, la care Mircea Geoană este președinte fondator. O altă fotografie probează că Mircea Geoană este prezent în același loc, împreună cu apropiata sa, deputat PSD. A treia fotografie este o captură din Google Street View din fața Institutului Aspen. Acestea sunt faptele, datele, informațiile. Explicațiile sunt la Mircea Geoană”.

Comunităţile din Delta Dunării vor avea acces la tehnologia 5G; valoarea proiectului – 3,5 milioane de euro

Rectorul SNSPA îl înfundă pe Mircea Geoană: Follow the money! A plătit peste un milion de dolari