Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat după ce USR a cerut Guvernului să trimită de urgenţă Comisiei Europene planul pentru exploatarea grafitului de la Baia de Fier că Salrom SA va depune pe platforma europeană două proiecte pentru exploatarea superioară a grafitului. Ministrul menţionează că, mai mult decât atât, într-o viitoare sesiune ce se va deschide în primăvara anului viitor se va depune şi o a treia Cerere de finanţare referitoare la protecţia mediului şi sustenabilitatea exploatării de şisturi grafitoase din arealul Baia de Fier.
”Fata Moşului şi Fata Babei! Aceasta este povestea de care îmi aduce aminte USR-ul prin „sfaturile” lor. Ne spun azi să nu ratăm oportunităţile de finanţare europene care expiră în trei zile, lucru imposibil de realizat dacă ne-am apuca acum de muncă. Sau poate or fi auzit că suntem gata cu două proiecte şi s-au gândit să bage capul în poză, că pentru ei nu contează cine munceşte, ci doar cine raportează”, a scris ministrul Economiei pe Facebook.
Ministrul Ştefan Radu Oprea anunţă că Salrom SA va depune pe platforma europeană dedicată două proiecte pentru exploatarea superioară a grafitului. ”Primul proiect implică extracţia şi procesarea primară a şisturilor grafitoase pentru a produce grafit de calitate pentru baterii. Proiectul include dezvoltarea de infrastructură necesară pentru extracţie, precum şi instalarea de echipamente de procesare care să transforme materia primă brută în grafit de înaltă puritate, esenţial pentru producţia de baterii, în special pentru vehicule electrice şi sisteme de stocare a energiei. Titlul Proiectului : Battery-Grade Graphite Extraction Project at ”Baia de Fier” Site – Sustainable Development and Innovation for the Future of Energy of the European Union. Nume Legal Înregistrat: Proiect de Extracţie a Grafitului de Calitate pentru Baterii din arealul „Baia de Fier”. Suma solicitată: 198.306.135 Euro”, anunţă ministrul.
Oprea precizează că cel de-al doilea proiect are în vedere valorificarea finală a şisturilor grafitoase într-un complex de procesare în care să se folosească tehnologii de ultimă generaţie, adică un proiect de procesare a grafitului pentru baterii la situl „Baia de Fier” – Consolidarea lanţului de aprovizionare strategic al UE pentru tehnologiile energetice curate.
”Acest proiect are ca scop înfiinţarea unor facilităţi avansate de procesare la situl Baia de Fier pentru a transforma grafitul extras în material de calitate pentru baterii, inclusiv grafen. Se pune accent pe consolidarea lanţului de aprovizionare strategic al UE pentru tehnologiile energetice curate, asigurând că grafitul îndeplineşte standardele înalte necesare pentru utilizarea în bateriile pentru vehicule electrice şi alte soluţii de stocare a energiei. Titlul Proiect: Battery-Grade Graphite Processing Project at ”Baia de Fier” Site – Enhancing EU’s Strategic Supply Chain for Clean Energy Technologies. Suma solicitată: aprox. 247.000.000 Euro”, spune Ştefan Radu Oprea.
Ministrul menţionează că, mai mult decât atât, într-o viitoare sesiune ce se va deschide în primăvara anului viitor se va depune şi o a treia Cerere de finanţare referitoare la protecţia mediului şi sustenabilitatea exploatării de şisturi grafitoase din arealul Baia de Fier.
”Proiectul se referă la reciclarea grafitului pentru baterii la situl „Baia de Fier” – Promovarea economiei circulare şi a gestionării durabile a resurselor în UE. Acest proiect abordează reciclarea grafitului de calitate pentru baterii pentru a sprijini obiectivele UE legate de economia circulară şi gestionarea durabilă a resurselor. Iniţiativa implică dezvoltarea de procese şi tehnologii la situl Baia de Fier pentru a recupera şi reutiliza grafitul din baterii uzate şi alte materiale deşeuri, reducând astfel dependenţa de extracţia primară a materiei prime şi promovând sustenabilitatea mediului. Titlul Proiect: Battery-Grade Graphite Recycling Project at ”Baia de Fier” Site – Advancing Circular Economy and Sustainable Resource Management in the EU. Suma solicitată: aprox. 92.000.000 Euro”, scrie ministrul.
Ştefan Radu Oprea prezintă încă o ”informaţie utilă”:
”Legislaţia europeană privind Regulamentul „Critical Raw Material Act” se aplică deja în România, pentru că Guvernul Ciolacu a aprobat modificările necesare”, explică el.
Reacţia ministrului Economiei a venit după ce USR a cerut luni Guvernului Ciolacu să trimită, de urgenţă, Comisiei Europene planul pentru exploatarea grafitului de la Baia de Fier, exploatare pentru care România poate primi fonduri europene. În caz contrar, România pierde miliarde de euro.