Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat, după o întâlnire cu reprezentanţii sindicaliştilor din cadrul Şantierului Naval Mangalia, că a identificat 13 proiecte suplimentare de reparaţii navale, care vor începe îndată şi a adăugat că a fost semnat deja un contract de reparaţii pentru patru nave portcontainer ale unei companii. De asemenea, Bogdan Ivan a mai afirmat că peste 800 de angajaţi activi ai şantierului vor primi salariile restante în două tranşe, urmând ca 60% din sumă să fie plătită săptămâna viitoare, iar restul la sfârşitul lunii mai.
Aceştia susţin că, deşi statul român este acţionar majoritar, nu îşi asumă responsabilitatea pentru administrarea şantierului, aflat în insolvenţă şi cu activitatea suspendată temporar din iunie 2024.
”Scopul protestelor: transmiterea unui apel disperat către reprezentanţii statului român pentru a interveni urgent în sprijinul acestui obiectiv strategic aflat în pragul colapsului”, au transmis reprezentanţii Sindicatului Liber Navalistul.
Ei au precizat că activitatea şantierului este întreruptă de peste 11 luni (din iunie 2024), majoritatea angajaţilor se află în şomaj tehnic, drepturile salariale aferente ultimelor două luni nu au fost achitate, iar prima de Paşte şi alte drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă nu au fost acordate.
De asemenea, salariile compensatorii pentru angajaţii disponibilizaţi au fost plătite doar parţial.
Sindicaliştii au menţionat că doar o parte dintre angajaţii implicaţi în lucrări de reparaţii nave şi cei delegaţi în alte şantiere navale din România au fost plătiţi, şi aceştia cu întârziere şi parţial şi că există riscul ca nici în această lună şi nici în lunile următoare să nu se poată achita salariile, în lipsa unor măsuri concrete de sprijin.
”Fondul de garantare a creanţelor salariale a fost deja utilizat pentru perioada maximă legală de 5 luni consecutive (octombrie 2024 – februarie 2025) şi nu mai poate fi accesat. În aceste condiţii, salariaţii nu mai au nicio plasă de siguranţă în faţa neplăţii salariilor. Aceştia au fost privaţi de drepturile fundamentale prevăzute de legislaţia muncii. Salariat fără salariu este o contradicţie în termeni.