Ministrul Educaţiei, Daniel David, la prezentarea raportului OCDE: În zona învăţământului liceal suntem în Epoca de Piatră, nici măcar Evul Mediu/ Evaluarea din clasa a opta e prea restrictivă, punctuală şi grevează traiectoria de viaţă

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a afirmat marţi, la prezentarea raportului OCDE privind educaţia şi competenţele în România, că „în zona învăţământului liceal suntem în Epoca de Piatră, nici măcar Evul Mediu”. David reafirmă că în învăţământul liceal „lucrurile trebuie schimbate repede” şi că e nevoie de conţinuturi, metode de predare şi manuale noi. Potrivit ministrului, raportul OCDE ridică de asemenea problema evaluării naţionale susţinute la finalul clasei a opta.

Raportul arată că gradul de includere a copiilor mici, de vârstă antepreşcolară, este de doar 11,4%, ceea ce reprezintă o problemă în ceea ce priveşte educaţia viitoare a acestor copii. 

Ministrul a explicat că raportul OCDE subliniază că România nu are suficientă infrastructură pentru a face un învăţământ de calitate, dar a subliniat că e nevoie de un nou curriculum, care să fie bazat pe competenţe. 
„Problema este că de multe ori nu transferăm competenţe, ci bucăţi de competenţe. Şi atunci ne mirăm că nu reuşim să fim performanţi în sistemele de testare internaţionale, care nu testează bucăţi din competenţe, ci competenţe. (…) În zona învăţământului liceal suntem în Epoca de Piatră, nici măcar Evul Mediu. Adevărul este că acolo lucrurile trebuie schimbate şi trebuie schimbate repede. Avem nevoie de noi discipline, avem nevoie de noi conţinuturi, avem nevoie de noi metode de predare, avem nevoie de noi manuale. Raportul OECD insistă asupra acestei idei de curriculum bazat pe competenţe”, a afirmat Daniel David. 

Acesta a subliniat că raportul OCDE ridică problema evaluării naţionale, arătând că evaluările din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a sunt bune, dar ar trebuie să fie ghidate mai mult pe feedback-ul pentru copil, pentru existenţa unei educaţii personalizate.
„În ceea ce priveşte evaluarea în clasa a opta, OECD-ul spune lucrurile foarte clar, şi alte rapoarte au spus înainte şi eu am spus în raportul pe care l-am prezentat că în momentul acesta evaluarea noastră din clasa a opta nu serveşte scopului educaţional într-un sistem în care învăţământul este obligatoriu până în clasa a douăsprezecea, în sensul că este prea restrictivă, se focalizează pe doar două discipline, matematică şi limba română, când noi în gimnaziu încercăm că evaluăm mai multe componente şi de asemenea că este punctuală şi grevează după aceea traiectoria de viaţă şi traiectoria educaţională a unui copil. OECD încearcă să facă unele sugestii, spunând că poate ar fi bine să luăm în clacul şi notele din clasele a VII-a şi a VIII-a, să nu fie doar această evaluare punctuală, dincolo de faptul că extindem domeniile”, mai spune ministrul. 
Acesta susţine că una dintre probleme este diferenţa de standard în ceea ce priveşte notarea, de la o şcoală la alta.
Raportul consideră că bacalaureatul este „relativ acceptabil”, iar ministrul subliniază că, ”aşa cum este gândit acum acest examen este relativ în regulă” şi nu a provocat analize critice în raportul OCDE, aşa cum a provocat evaluarea de la finalul clasei a opta.

DokStation Music Documentary Film Festival are loc între 28 mai şi 1 iunie, în mai multe spaţii din Bucureşti

Medicul Horaţiu Suciu anunţă două transplanturi de cord în doar trei zile, la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş – Un pacient de 35 de ani, tată a trei copii şi un pacient de 53 de ani aflat de mult pe lista de aşteptare