Ministrul Educaţiei: Înţelegem că reforma înseamnă un buget mai mare? Altfel nu reuşim să schimbăm lucrurile în educaţie

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, afirmă că învăţământul şi cercetarea se vor îmbunătăţi atunci când celor două domenii le vor fi alocate bugete mai mari. David subliniază că nu este „naiv” şi nu crede că se poate poate ajunge de la un an la altul la bugete de 1% din PIB pentru cercetare şi 15% pentru educaţie, însă spune că nivelul bugetelor trebuie crescut gradual, de la un an la altul.

„Am promis sindicatelor un salariu mediu pe economie pentru profesorul debutant şi corelare, păstrând anii de studiu, cu salariile din sănătate. Înţelegem că acea promisiune trebuie onorată? Eu pot să înţeleg că poate nu acum, dar poate că în bugetul de anul viitor ar trebui să fie prinsă, fiindcă dacă nu ai un salariu adecvat, mai ales când oamenii sunt tineri, vor să-şi facă o familie, pornesc în viaţă, ca să spun aşa, noi nu reuşim să-i aducem pe cei mai buni în sistem. Înţelegem că reforma înseamnă un buget mai mare? Acuma, eu nu sunt naiv, condiţiile economico-financiare nu arată bine, nu vin să spun ”Aştept din iarnă să discutăm pe anul viitor un buget de 1% din PIB pentru cercetare şi de 15% din bugetul naţional consolidat pe educaţie”. Nu! Dar peste patru ani putem să gândim un buget apropiat de aceste valori cu creşteri intermediare de la an la an? Fiindcă altfel nu reuşim să schimbăm lucrurile în educaţie”, a declarat Daniel David vineri după amiază, într-o emisiune la Prima News.

Ministrul precizează că majorarea salariilor şi intrarea mai uşoară în sistemul de învăţământ a cadrelor didactice trebuie să implice „responsabilităţi mai mari” din partea acestora şi, în consecinţă, o calitate crescută a actului educaţional.

Autostrada A 13 Braşov-Bacău: Forajele geotehnice au ajuns la 30%

Cristian Popescu Piedone: Viitoarea Coaliție de guvernare va trebui să vină cu candidat unic la Primăria Capitalei. Eu NU voi candida!