Ministrul Energiei a anunțat când vor scădea facturile românilor la electricitate

România ar putea beneficia, pe termen mediu, de prețuri foarte competitive la energie electrică, datorită creșterii capacității interne de producție, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o conferință de presă susținută joi, la finalul ședinței de Guvern.

„Pe termen mediu, aș spune, România va avea prețuri foarte competitive la energie electrică. Este capacitatea proprie de producție. Avem în lucru proiecte prin care, practic, dublăm puterea instalată din România. Deci, cu cât crește oferta, cu atât prețul ar trebui să scadă”, a declarat ministrul.

Burduja a explicat că planurile vizează punerea în funcțiune, în 2025, a aproximativ 2.500 MW, dublu față de recordul de anul trecut, când au fost adăugați 1.200 MW – echivalentul capacităților instalate în precedenții 8 ani cumulat. Printre proiectele-cheie menționate se numără centralele de la Mintia (1.050 MW) și Iernut (430 MW), dar și parcuri solare și eoliene în dezvoltare.

Războiul din Ucraina afectează prețurile

Ministrul a menționat lipsa interconexiunilor energetice din regiune și impactul conflictului din Ucraina, care a transformat țara vecină din exportator în importator de energie.

În același timp, Burduja a anunțat adoptarea în ședința de Guvern a două ordonanțe de sprijin pentru consumatorii energointensivi, care beneficiază de scutiri parțiale la plata certificatelor verzi și de ajutoare financiare directe pentru plata utilităților.

„Cele două ordonanțe pe care le-am adoptat azi în guvern sunt o formă de sprijin exact pentru subvenționarea energiei electrice sau, mă rog, a facturilor, utilitățile pentru acești consumatori energointensivi. Ei sunt eligibili și, pe de o parte, sunt exceptați de la plata unei mari părți din certificatele verzi, pe de altă parte, prin cealaltă schemă de ajutor de stat, primesc pur și simplu o sumă de la Ministerul Energiei. Ca urmare a ordonanței de azi și în baza solicitărilor lor, noi putem să le plătim de două ori pe an, ceea ce le asigură lor o lichiditate mai mare”, a precizat ministrul.

Potrivit lui Burduja, măsurile adoptate sprijină industria și pregătesc terenul pentru un cadru energetic mai stabil și competitiv, deși implementarea proiectelor mari necesită timp, asemenea construcției de autostrăzi.

Undă de șoc pe piața auto europeană după taxele impuse de Trump: acțiunile de pe bursă scad semnificativ la giganții auto

Turcia – BBC denunţă expulzarea unuia dintre jurnaliştii săi care acopereau demonstraţiile