Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, reclamă, miercuri, un fake-news distribuit în mediul online referitor la o pană de curent majoră care ar urma să se producă în timpul alegerilor de duminică. ”Nu există niciun risc de blackout în România”, a reiterat ministrul.
”ALERTĂ DE DEZINFORMARE!!! Pe reţelele de socializare au început să fie distribuite numeroase postări care anunţă producerea unei pene de curent în ţara noastră, în perioada primului tur de scrutin. Mesajele, false şi deosebit de grave, induc ideea că întreruperea energiei electrice va fi folosită pentru anularea alegerilor, iar unele îndeamnă populaţia să retragă masiv banii din bănci (!!!)”, scrie, miercuri, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Potrivit acestuia, din toate datele disponibile, ”nu există niciun risc de blackout în România”.
”România nu ajunge în beznă, chiar dacă cei care răspândesc aceste mesaje de panică îşi doresc asta cu tot dinadinsul. Încercarea de manipulare grosolană are la bază anunţurile făcute de companiile de distribuţie a energiei care efectuează lucrări de mentenanţă şi/sau de modernizare a reţelei”, a mai transmis ministrul.
Burduja precizează că astfel de lucrări sunt o normalitate, ele se întâmplă aproape zilnic, având scopul de a preveni tocmai apariţia problemelor în alimentarea cu energie electrică.
”Cine răspândeşte astfel de dezinformări, prin care bagă spaima în populaţie, trebuie să suporte consecinţele. Nu mai putem să tolerăm la nesfârşit fake news-ul, crearea panicii cu rea credinţă şi atentatul la stabilitatea şi siguranţa naţională. Fac un apel public către toţi românii să se informeze din surse oficiale şi un apel special către reprezentanţii mass-media să verifice orice informaţie apărută, să analizeze cu atenţie titlurile alarmiste şi să îi informeze corect pe români”, a mai transmis ministurl.
Teama de o pană majoră de curent vine după situaţia înregistrată în Spania şi Portugalia. Cele două ţări au trecut, luni, prin cea mai gravă pană de curent din istoria lor, cu o întrerupere totală a energiei electrice, care a durat aproape 24 de ore, dar autorităţile au oferit puţine explicaţii cu privire la cauzele acesteia sau la modul în care vor preveni repetarea ei.