Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că a trimis Corpul de Control la Depogaz: România are 1,35 miliarde normal metri cubi în depozite

”România are 1,35 miliarde normal metri cubi în depozite, cu un grad de umplere de 43,4%, cu 42,7% la Depogaz şi 49,7% la Depomureş. Astăzi am convocat un comandament de iarnă cu principalele instituţii şi companii implicate în sectorul gazier – producători, furnizori, distribuitori, Transgaz, Depogaz – pentru a analiza situaţia stocurilor de gaze naturale şi pentru a asigura continuitatea aprovizionării”, spune ministrul Energiei pe Facebook.

Burduja arată că ”a văzut anumite temeri în spaţiul public şi este firesc să răspundă, inclusiv pentru a combate avalanşa de ştiri false propagate de extremişti, care şi-au făcut din sectorul energetic ţinta principală de atac”.

”De ce? E simplu. România independentă energetic, adică suverană în fapt, nu convine celor care practică şantajul energetic. Ei vor doar să ne ţină captivi. Adevărul este unul singur şi trebuie spus clar şi răspicat. Avem suficient gaz? Vom rămâne fără căldură? Vom plăti mai mult? Concluzia specialiştilor alături de care am analizat situaţia este fără echivoc: România nu rămâne fără gaz pentru români şi companiile româneşti!”, subliniază Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei mai afirmă că nu există riscul unor pene de gaz sau al unor disfuncţionalităţi în alimentarea populaţiei.

”România are resurse suficiente pentru a trece peste această iarnă, chiar dacă în anumite zile apelează la importuri, inclusiv pentru a-i susţine pe fraţii noştri de peste Prut. Depozitele sunt făcute să fie folosite, scopul lor este să ne ajute în zilele grele de iarnă, iar faptul că nivelul scade nu este un semn de criză, ci de normalitate. La final de martie, vom avea în continuare peste jumătate de miliard normal metri cubi de gaze în stoc. Nu avem motive de îngrijorare”, dă asigurări ministrul Energiei.

Burduja mai spune că ”urmează câteva zile mai reci, mai ales în regiunile montane şi în sud-est, dar, după 17 februarie, temperaturile vor fi mai blânde decât de obicei, iar presiunea pe consum va scădea”.

”Specialiştii din domeniu monitorizează permanent situaţia, ne dau informări zilnice şi ne asigură că nu există riscuri pentru populaţie”, declară Burduja.

Ministrul Energiei mai spune că ”fraţii în veci vor fi fraţi, indiferent de vreme şi de vremuri, şi România şi-a asumat să fie alături de Republica Moldova, iar sprijinul nostru vine în condiţii comerciale corecte”. ”Asta nu înseamnă că ne punem în pericol aprovizionarea – ci că suntem solidari”, completează Burduja.

Ministrul mai arată că facturile rămân sub control, pentru că preţurile la energie electrică şi gaze naturale sunt plafonate cel puţin până la 1 aprilie.

”Nu există pericolul unor scumpiri pentru consumatorul final. În acest moment, conform datelor Eurostat, românii plătesc al 4-lea cel mai mic preţ la gaze din Uniunea Europeană”, spune Burduja.

Ministrul anunţă că a decis să trimită Corpul de Control la Depogaz începând de astăzi. ”De ce? Pentru că este datoria noastră să ne asigurăm că fiecare metru cub de gaz este gestionat corect, că regulile sunt respectate, inclusiv programul de extracţie şi că siguranţa aprovizionării este pe primul loc. Dacă vor exista nereguli, ele vor fi sancţionate drastic. Raportul va fi public . Voi lua măsurile necesare fără ezitare”, afirmă Burduja.

Ministrul mai arată că Transgaz a furnizat prognoza completă a consumului estimat pentru perioada următoare.

”Avem datele legate de consum, producţie şi capacitate de extracţie, pe fiecare zi în parte. Nu vom avea probleme să depăşim săptămânile de iarnă rămase. România nu rămâne fără gaz, iar românii nu trebuie să se îngrijoreze. Am încredere în oamenii din energie că gestionăm situaţia responsabil şi transparent, ca de fiecare dată”, mai spune ministrul Sebastian Burduja.

Reacţia ministrului vine după ce Depogaz a anunţat într-un comunicat că, ”având în vedere gradul de umplere al depozitelor la această dată, de 42,8% din capacitatea tehnică de stocare, gradul de umplere de 26%, respectiv 20% al depozitelor Bilciureşti şi Urziceni, depozite care asigură aproximativ 75% din capacitatea zilnică de extracţie, cantităţile de gaze extrase în luna noiembrie 2024, suplimentar faţă de programul lunar de extracţie agreat cu beneficiarii serviciului de înmagazinare; diminuarea capacităţii zilnice de extracţie în lunile decembrie 2024 – martie 2025, datorită utilizării depozitelor Bilciureşti şi Urziceni la capacitate ridicată pentru acoperirea nominalizărilor zilnice solicitate de beneficiarii serviciilor de înmagazinare în luna noiembrie 2024; influenţa gradului de umplere al depozitelor asupra capacităţii de extracţie zilnică, începând cu 7.02.2025 vor fi nevoiţi să diminueze programele agreate de extracţie”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

De ce vrea Trump să preia Gaza. Cât de posibil este

Au fost anunțate sancţiunile după incidentele de la meciurile Universitatea Cluj – Rapid şi Oţelul – Gloria Buzău