El a subliniat însă că tranziția energetică trebuie să fie pragmatică și sustenabilă, iar renegocierea planului de eliminare a cărbunelui este o necesitate pentru securitatea energetică a României.
Sebastian Burduja adaugă faptul că a atras miliarde de euro din fonduri nerambursabile pentru investiții în energie solară și eoliană și a deblocat mai multe hidrocentrale după zeci de ani. Pe lângă aceste investiții, ministrul energiei propune însă și o utilizare inteligentă a resurselor pe care le avem – gaze naturale, energie nucleară și, temporar, cărbune.
El le răspunde astfel celor care l-au acuzat că ar fi împotriva tranziției la energia verde, după ce a făcut serie de afirmații legate de Pactul Verde European care, în opinia sa, ar fi o terapie-șoc aplicată necorespunzător.
,,Mai nou, sunt atacat că aș fi „împotriva” tranziției verzi. Nimic mai fals. Am atras miliarde de euro din fonduri nerambursabile pentru investiții în producția de energie solară și eoliană, 10.000MW noi pentru sistemul energetic românesc. Am finalizat anul trecut prima schemă națională pentru contracte pentru diferența (1000MW eolian și 500MW solar), iar anul acesta vom finaliza a doua schemă similară, pentru o capacitate triplă (3500MW). Continuăm să investim masiv în capacități de producție din surse regenerabile, pentru că doar așa putem obține un mediu mai curat și prețuri corecte la energie pentru toți cetățenii”, a scris acesta pe Facebook.
Burduja a subliniat că „politica de înverzire” promovată de UE nu a fost decât o ideologie urmată orbește, care a avut consecințe negative majore asupra industriei. Potrivit acestuia, banii cheltuiți pentru a atinge obiectivele de energie verde au dus, în realitate, la distrugerea industriei și la o înțelegere mai clară a impactului asupra economiei. Mai mult, Burduja a criticat financiarizarea unor ONG-uri, susținând că acestea au fost finanțate cu sume semnificative, dar au contribuit la declinul industriei grele din Europa.