MInistrul Familiei şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în Suedia pentru a iniţia demersuri în vederea repatrierii a două minore aflate, de peste un an, în grija serviciilor sociale suedeze

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, împreună cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş-Petru Achiriloaie şi o delegaţie de parlamentari, s-au deplasat în Suedia pentru a iniţia demersuri în vederea repatrierii a două minore care au cetăţenie română şi care au fost preluate, anul trecut, de autorităţile suedeze în urma unor suspiciuni legate de modul în care erau îngrijite de părinţi.

Potrivit ministerului, cele două fete au fost preluate, anul trecut, de autorităţile suedeze în urma unor suspiciuni legate de modul în care erau îngrijite de părinţi, iar autorităţile române propun aducerea în România şi reintegrarea lor în familia extinsă.

 
“În acest context⁠, am comunicat autorităţilor suedeze cererea de repatriere a celor două fete, împreună cu propunerea ca acestea să fie plasate în grija familiei unchiului lor, după întoarcerea în România. Credem că o soluţie convenită cu partea suedeză ar facilita reintegrarea copiilor în familia lor extinsă din România, în cazul în care reîntoarcerea lor alături de părinţi nu este viabilă în acest moment, iar autorităţile române, la cel mai înalt nivel, sunt pe deplin angajate să coopereze şi să sprijine o decizie favorabilă care să permită celor doi copii să trăiască în cadrul familiei lor extinse, în România.”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. 

 
Din delegaţia României au mai făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, prin secretarul de stat Roxana Momeu, şi membri ai Parlamentului României, reprezentat de senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă, respectiv deputatul Ben-Oni Ardelean.
 
”În cadrul vizitei la Stockholm, oficialii români au avut întâlniri cu ministrul Afacerilor Sociale din Suedia, doamna Camilla Waltersson Grönvall, cu adjunctul Avocatului Copilului din Suedia şi cu membri ai Parlamentului suedez. Demersul deplasării mixte, la nivel guvernamental şi parlamentar, este ultimul element dintr-o serie de acţiuni întreprinse deja de autorităţile române în acest caz”, precizează Ministerul Familiei. 
 
Odată cu revenirea delegaţiei la Bucureşti, în cursul zilei de astăzi, va fi organizată şi repatrierea unui alt copil român, în vârstă de 2 ani, care va fi preluat de la Stockholm de un psiholog de la DGASPC Tulcea, mai anunţă instituţia. 

Albanezul Florian Kamberi şi croatul Robert Miskovic au semnat cu Poli Iaşi

Fosta Primă Doamnă Carla Bruni-Sarkozy, inculpată şi plasată sub control judiciar în dosarul finanţării libiene a campaniei prezidenţiale din 2007 a lui Nicolas Sarkozy cu privire la retractarea lui Ziad Takieddine