Ministrul Finanţelor: Execuţia bugetului pe primele trei luni reflectă provocările contextului economic intern şi extern

Execuţia bugetului pe primele trei luni ale anului reflectă provocările contextului economic intern şi extern, precum şi primele rezultate ale măsurilor luate pentru restabilirea echilibrului bugetar, a transmis, vineri, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.

„Reducerea cheltuielilor şi creşterea investiţiilor în economie trebuie continuate. Execuţia bugetului pe primele trei luni ale anului reflectă provocările contextului economic intern şi extern din primul trimestru, dar şi primele rezultate ale măsurilor luate pentru restabilirea echilibrului bugetar. Cresc investiţiile şi scad cheltuielile cu bunuri şi servicii”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că în primul trimestru al acestui an veniturile au înregistrat o creştere de 6,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, încasările din colectarea TVA s-au majorat, ajungând la aproape 37 de miliarde de lei, investiţiile au depăşit 25 de miliarde de lei, fiind în creştere cu peste 10% faţă de primul trimestru a anului trecut.

De asemenea, cheltuielile statului au crescut, reflectând majorările salariale şi de pensii acordate anul trecut, dar există şi scădere la nivelul cheltuielilor cu bunuri şi servicii din bugetul de stat şi cel al autorităţilor locale, a precizat Tanczos Barna.

„Sunt rezultate şi tendinţe care trebuie continuate într-un ritm mult mai susţinut. Pentru asta, avem nevoie, în primul rând, de stabilitate politică, dar şi de un efort comun din partea tuturor instituţiilor statului. Reducerea cheltuielilor şi încadrarea în limitele stabilite prin buget trebuie să fie prioritatea numărul unu în toate instituţiile de stat, fără abateri şi compromisuri”, a punctat ministrul Finanţelor.

Conform datelor publicate vineri de Ministerul Finanţelor, deficitul bugetar s-a situat la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025, comparativ cu 2,04% din PIB în perioada similară a anului trecut.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 43,66 miliarde lei, respectiv 2,28% din PIB faţă de deficitul de 35,88 miliarde lei,
respectiv 2,04% din PIB aferent celor trei luni ale anului 2024″, se menţionează în documentul publicat de MF.

Veniturile totale au însumat 141,32 miliarde lei, înregistrând o creştere cu 6,9% (an/an), susţinută de avansul veniturilor curente – în principal impozitul pe salarii şi venit, contribuţii de asigurări, accize şi venituri nefiscale. Totodată se remarcă contracţii în cazul încasărilor nete din TVA (rambursări mai mari de TVA în primele trei luni an/an şi efect de bază ridicat) şi fondurilor europene. Exprimate ca pondere în PIB veniturile totale s-au ajustat cu 0,12 puncte procentuale, pe seama scăderii fondurilor europene, în timp ce veniturile curente au crescut cu 0,11 puncte procentuale.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au fost în sumă de 184,98 miliarde lei şi au crescut în termeni nominali cu 10,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2025 au înregistrat o creştere cu 0,12 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2024, de la 9,55% din PIB la 9,67% din PIB.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Olt: Două tinere au fost salvate, după ce maşina în care se aflau a căzut într-un canal de irigaţii/ Când au sosit echipajele de intervenţie, ele se aflau pe plafonul maşinii scufundate în apă

PSG cade pentru prima dată în campionat: 1-3 cu Nice