„Cele mai mari cinci lanțuri comerciale au plătit anul trecut impozit pe profit cumulat de aproape 1 miliard de lei. Deci companiile acestea nu scapă de impozitare și este un fake-news, ceea ce s-a propagat săptămânile trecute în presă, că ei nu plătesc impozit”, a declarat ministrul Finanțelor.
„Tot aceleași companii au plătit anul trecut peste 6 miliarde de lei impozit la statul român, cumulat, pentru că au peste 70.000 de angajați primele cinci lanțuri comerciale din România”, a adăugat Tanczos Barna.
Ministrul a precizat că prezența produselor românești pe rafturi depinde și de ceea ce cumpără clienții.
„Da, este o problemă cantitatea și numărul produselor românești pe raft, dar, repet, depinde de noi foarte mult, depinde de consumator ce luăm de pe raft și dacă ne uităm pe etichetă, dacă este produs românesc sau nu. Raftul care se golește cel mai repede se umple de către comerciant. Și dacă raftul cu produse românești este gol tot timpul, înseamnă că trebuie să meargă comerciantul să aducă produse românești de la acei producători, pentru că este cerere”, a explicat Tanczos Barna.
Suveraniștii vorbesc despre abuz
La începutul lunii februarie, Călin Georgescu a lansat un îndemn pentru boicotarea supermarketurilor, principalele motive invocate de acesta fiind că marile lanțuri de magazine deținute de firme străine au declarat profit zero și că nu ar avea pe rafturi produse românești.
Preşedintele AUR, George Simion, și-a declarat susținerea pentru protest, vorbind despre „abuzurile” marilor lanţuri de hipermarketuri.
„Pe 10 februarie, mă alătur românilor care spun ‘Destul!’ abuzurilor marilor lanţuri de hipermarketuri care îşi bat joc de această ţară. (…) Preţurile la raft au explodat, salariile sunt mici, producătorii români sunt umiliţi, iar hipermarketurile străine fac profituri uriaşe pe spinarea noastră”, a transmis Simion.