Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, afirmă că în cadrul discuţiilor avute săptămâna aceasta cu premierul Marcel Ciolacu pe tema reducerii cheltuielilor bugetare nu s-au luat decizii finale cu privire la acest aspect, subliniind că nu este vorba despre măsuri de austeritate. „Discutăm despre o mai bună colectare a veniturilor şi înlăturarea risipei în utilizarea banilor publici”, spune Boloş. Ministrul Finanţelor a dat explicaţii şi despre creşterea cheltuielilor publice înregistrată în ultimele luni.
„Nu au fost luate măsuri finale pe această componentă, termenul este data de 1 septembrie, să avem răbdare pentru ca să se definitiveze aceste măsuri şi apoi vom veni cu ele. În niciun caz nu discutăm despre austeritate, am văzut dimineaţă zvonistica aceasta nedreaptă. Discutăm despre o mai bună colectare a veniturilor şi înlăturarea risipei în utilizarea banilor publici”, a afirmat Marcel Bolo, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Acesta a comentat creşterile de cheltuieli bugetare din ultimele luni, arătând că acestea se datorează măsurilor de majorări salariale care au fost luate în urma grevelor organizate în primăvara acestui an de diferite categorii de bugetari.
Boloş spune că aceste majorări de regăsesc în contul de execuţie bugetară, iar în privinţa creşterii cheltuielilor cu bunuri şi servicii la nivelul bugetului, ministrul a explicat: „Acolo, în cheltuielile cu bunurile şi serviciile sunt cheltuielile cu medicamentele, cu sănătatea oamenilor, cu contractul-cadru care a fost încheiat prin care s-au asigurat mai multe servici medicale pentru populaţie, ce este rău în asta?”.
Boloş a explicat, întrebat dacă se pune problema reducerii cheltuielilor şi la nivelul administraţiilor locale, să nu s-a discutat despre acest aspect. El susţine că ar fi „total injust” ca de la nivel central să se ia decizia plafonării unor cheltuieli la nivel local, dând ca exemplul situaţiei în care într-o localitate un bec ars ar putea să nu mai fie schimbat pentru că se plafonează cheltuielile de la nivel central.
„Nu este sub nicio formă explicabil ca noi să perturbăm partea aceasta de servicii publice locale care este în grija primarilor. Dumnealor au grija comunităţilor, se preocupă de proiectele de investiţii. Haideţi să-i lăsăm pe dumnealor în pace şi, la nivel central, să facem aceste demersuri pentru că la noi există spaţiu bugetar suficient pentru a-l putea folosi în alte modalităţi şi într-o formă mai chibzuită”, a explicat Marcel Boloş.