Ministrul israelian al Apărării Israel Katz exclude miercuri o intrare a ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, un teritoriu palestinian devastat de 18 luni de războii între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează AFP.
”Niciun ajutor umanitar nu va intra în (Fâşia) Gaza”, anunţă într-un comunicat Isarel Katz, la două zile după ce Biroul ONU al Afacerilor Umanitare (OCHA) a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că enclava se confruntă ”probabil cu cea mai rea” situaţie umanitară de la începutul Războiului din Fâşia Gaza, la 7 octombrie 2023.
Israelul blochează intrarea ajutorului umanitar – de la 2 martie – în Fâşia Gaza.
Israel Katz, unul dintre cei mai apropiaţi membri ai Guvernului faţă de premierul Bejamin Netanyahu, anunţă că această politică este ”una dintre principalele pârghii de presiune, care împiedică Hamasul să folosească” ajutorul umanitar.
La 18 martie, armata israeliană şi-a reluat Războiul în Fâşia Gaza, anunţând că vrea să înfrângă Hamas şi să obţină eliberarea tuturor ostaticilor luaţi în sudul Israelului la 7 octombrie 2023.
Israel Katz reiterează că Israelul vrea să încredinţeze la un moment dat ”societăţilor civile” distribuirea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza.
Israelul acuză Hamasul de deturnarea ajutorului şi de faptul că asigură distribuirea acestuia de mai multe luni, o acuzaţie pe care mişcarea islamistă o dezminte.
Organizaţii internaţionale au evocat jafuri, fără să precizeze dacă este vorba despre Hamas.
”Situaţia umanitară este în prezent cea mai rea de la începutul ostilităţilor, în urmă cu 18 luni”, avertiza luni într-un comunicat OCHA.
Această mică enclavă în care se îngesuie 2,4 milioane de locuitori suferă penurii de hrană, apă, carburant şi alte produse de primă neceistate, potrivit OCHA.
Diverşi actori umanitari şi personal medical din Fâşia Gaza au confirmat AFP că Fâşia Gaza se confruntă cu penurii importante.
Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent, la 7 octombrie 2023, al Hamas în sudul Israelului.
El a antrenat moartea a 1.218 persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întcmit de AFP în baza unor date oficiale israeliene, Dintre cele 251 de persoane luate ostatice atunci, 58 sunt ţinute în continuare în Fâşia Gaza, dintre care 34 sunt moartea, potrivit armatei israeliene.
Ministerul Sănătăţii al Hamas anunţa marţi că cel puţin 1.630 de palestinieni au fost ucişi începând de la 18 martie, crescând la 51.000 numărul morţilor în Fâşia Gaza de la începutul războiului.