Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a afirmat că există dosare de investigaţie penală la nivelul mai multor structuri de parchet şi a precizat că acestea sunt orientate spre analiza posibilelor interferenţe în mecanismul de vot, în modalitatea de finanţare electorală şi în ceea ce priveşte posibile fenomene de spălare de bani, în conexiune cu elementele financiare aferente desfăşurării procesului electoral.
Radu Marinescu a fost întrebat, sâmbătă, la Antena 3 CNN, dacă ştie ce anchete sunt în desfăşurare în legătură cu faptele care au dus la anularea alegerilor prezidenţiale.
”Este cu siguranţă o chestiune de mare interes public şi de aceea în virtutea rolului constituţional pe care îl are ministrul Justiţiei vă pot oferi anumite informaţii în legătură cu investigaţiile care se desfăşoară, cu precizarea faptului că ministrul Justiţiei nu poate şi nu intenţionează să interfereze în desfăşurarea efectivă a acestor anchete. În aceste condiţii, trebuie cunoscut faptul că există dosare de investigaţie penală la nivelul mai multor structuri de parchet, investigaţii care sunt orientate spre analiza posibilelor interferenţe în mecanismul de vot, în modalitatea de finanţare electorală şi în ceea ce priveşte posibile fenomene de spălare de bani, tot în conexiune cu elementele financiare aferente desfăşurării procesului electoral”, a declarat Radu Marinescu.
El a adăugat că întrucât ”organele de specialitate au semnalat existenţa unor atacuri cibernetice cu privire la infrastructura esenţială pentru sistemul electoral şi aceste aspecte sunt investigate de către structurile de parchet specializat. Cauzele sunt in rem”.
Întrebat ce unităţi de parchet fac aceste investigaţii, ministrul Justiţiei a răspuns: ”Aş putea să vă spun că sunt mai multe unităţi de parchet, ele sunt învestite în raport de specializarea acestora. Nu aş vrea să intru în detalii concrete aferente acestor cauze, tocmai pentru a asigura deplina eficienţă, operativitate şi rezultat al anchetelor care sunt în desfăşurare”.
Ministrul Justiţiei a mai fost întrebat despre câte dosare este vorba, spunând că nu poate face o referire la numărul acestora, „mai ales că aceasta este o chestiune care este în gestionarea exclusivă a procurorului de caz”, iar dosarele pot fi reunite sau disjunse, în funcţie de operativitatea anchetei.
„Cert este că se administrează probe, se efectuează urmărirea penală cu celeritate, întrucât aceste cauze vizează interese vitale ale ţării noastre şi atunci sigur că suntem cu toţii deosebit de interesaţi să aflăm adevărul”, a mai transmis ministrul Justiţiei.
Radu Marinescu a fost întrebat dacă are informaţii că au fost cerute documente de la alte instituţii ale statului, de la Autoritatea Electorală Permanentă în cadrul acestor dosare.
”Ca ministru al Justiţiei nu am solicitat şi nu voi solicita informaţii despre conţinutul acestor dosare sau despre modalitatea concretă cum procurorii realizează investigaţia, însă pot să vă precizez că în mecanismul de investigaţie penală aferent acestor cauze, cu siguranţă se va recurge la colaborarea cu toate instituţiile şi cu toate structurile care sunt implicate în punerea la dispoziţie de probe şi de informaţii, existând probabilitatea ca în măsura în care au fost sugerate chiar în spaţiul public existenţa unor interferenţe din partea unor entităţi, să zicem extra-statale să se realizeze şi investigaţii cu elemente de extraneitate”, a explicat ministrul Justiţiei.
Radu Marinescu a mai fost întrebat dacă CEDO a cerut statului român vreun document sau informaţie despre felul în care au fost anulate alegerile prezidenţiale.
”Ceea ce se cunoaşte public până în momentul de faţă, o solicitare formulată a fost respinsă de către CEDO. Examinarea de fond va dura mai mult timp şi cu siguranţă vor fi puse la dispoziţia instanţei europene în măsura în care vor fi solicitate orice fel de documente pentru a fi soluţionată acea cauză. (…) Nu am cunoştinţă ca până în momentul de faţă să fi fost solicitate astfel de informaţii”, a afirmat Radu Marinescu.