Reforma pensiilor magistraților se află în centrul dezbaterii publice, iar ministrul Justiției, Radu Marinescu, afirmă că este momentul unui „exercițiu de adevăr”, în care să se stabilească un nou echilibru între exigențele societății și regulile statului de drept. Într-un interviu acordat Euronews România, oficialul a recunoscut că există o insatisfacție publică reală față de pensionările timpurii din sistemul judiciar și de cuantumul pensiilor speciale, dar a avertizat că soluțiile trebuie să fie „raționale și profesioniste”.
„Un om care pleacă la 50 de ani la pensie este o pierdere pentru societate. De ce? Pentru că la acea vârstă este în plinătatea formării sale profesionale, intelectuale, este, dacă vorbim de un judecător sau de un procuror, un om cu experiență profesională acumulată, un om care are ușurința de a dezlega anumite pricini”, a spus ministrul.
Acesta a explicat că actuala lege privind pensiile de serviciu ale magistraților prevede deja o creștere etapizată a vârstei de pensionare, până la 60 de ani, cu câte 4 luni pe an. Totuși, guvernul își propune, prin programul de guvernare, atingerea unei vârste standard de 65 de ani, în linie cu celelalte categorii profesionale din România.
„Este o țintă a programului de guvernare ca vârsta de pensionare a magistraților să fie alineată celui din sistemul național. (…) Cum ajungi la acest deziderat, adică mijlocul pentru a realiza scopul, presupune să identificăm un instrument care să fie legal, constituțional, în acord cu așteptările Uniunii Europene și cu jurisprudența Curții Constituționale a României”, a afirmat Marinescu.
Ministrul a subliniat că predictibilitatea este esențială pentru cariera magistraților și că orice modificare trebuie făcută în așa fel încât să nu bulverseze profesia: „Când intru într-o profesie, mai ales într-una cu profil constituțional, cum este magistratura, îmi prefigurez o anumită evoluție profesională. Știu când voi putea să ies la pensie. (…) Respectăm aceste decizii ale Curții Constituționale care prevăd această etapizare.”
Întrebat dacă se poate face totuși o tranziție mai rapidă la vârsta de 65 de ani, ministrul a răspuns că este posibil, dar că nu trebuie sacrificată stabilitatea sistemului: „Vrem să trecem la 65 de ani? Putem să trecem. Ideea este, dacă trecem etapizat sau identificăm alte formule, prin care acel orizont îndepărtat de timp să fie adus mai aproape, și în felul ăsta societatea să perceapă că și în cazul magistraților, pensionarea se face, iată, mai repede.”
Radu Marinescu spune că unele pensii de serviciu au fost într-adevăr exagerate, dar acestea au fost reglementate în baza legii, nu în afara ei: „Așa am gândit anterior cadrul legislativ în temeiul căruia au fost posibile aceste pensionări la o anumită vârstă, s-au stabilit anumite indemnizații, un anumit cuantum. Vrem să acționăm pentru viitor, putem să facem acest lucru. Eu nu neg faptul că societatea are aceste așteptări.”
În final, ministrul a pledat pentru un dialog responsabil și echilibrat între puterile statului, cu consultarea sistemului judiciar și a Comisiei Europene: „Suntem la un moment al adevărului. Mergem în direcția de a asigura o legislație în acord cu realitatea, în mutația societății. Dar acest lucru trebuie să-l facem rațional, profesionist și să ajungem la o legislație care să asigure stabilitate. Pentru că în țara asta, e aprecierea mea, de stabilitate avem foarte mare nevoie.”