Ministrul Odobescu: Magnitudinea şi diversitatea acţiunilor hibride ale Rusiei au fost foarte vizibile în Republica Moldova

Magnitudinea şi diversitatea acţiunilor hibride ale Rusiei au fost foarte vizibile în Republica Moldova, în perioada alegerilor prezidenţiale şi a referendumului privind parcursul european al ţării vecine, a declarat luni, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

Ea a participat la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles. În marja acestei reuniuni, şefii diplomaţiilor din Uniunea Europeană s-au întâlnit cu ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi.

„Putem spune foarte clar şi aceasta a fost o opinie împărtăşită şi de ceilalţi miniştri de Externe, că s-a încercat subminarea procesului electoral democratic şi deturnarea parcursului european al Republicii Moldova”, a subliniat Odobescu.

Astfel, a arătat Luminiţa Odobescu, oficialii fac eforturi pentru a găsi modalităţi în care pot sprijini autorităţile de la Chişinău pentru a face faţă ameninţărilor hibride şi pentru a consolida parcursul european al acestei ţări.

„Credem că prin rezultatul pozitiv de la acest referendum Republica Moldova are o perspectivă reală de a se conecta ireversibil la proiectul european, ca singură opţiune strategică, care poate asigura Republicii Moldova securitate, pace şi prosperitate”, a adăugat Odobescu.

Aceasta a făcut apel la coordonare, pentru a contracara ameninţările hibride.

„Amplitudinea acţiunilor hibride ale Rusiei, dar şi resursele financiare uriaşe pe care Rusia le-a mobilizat în alegerile din Republica Moldova şi în referendum, pentru a deturna parcursul european, ne-au făcut să ne punem întrebarea şi să vedem cum putem să ne coordonăm mai bine, nu numai în plan european, al Uniunii Europene, dar şi în cadrul NATO, de a contracara aceste acţiuni hibride. Riscul este în egală măsură nu numai pentru Republica Moldova şi Georgia, ci şi pentru alte state europene, uitându-ne la ce a putut să facă Rusia, inclusiv prin utilizarea unor canale media”, a afirmat Odobescu.

Ministrul român apreciază că riscurile nu sunt la fel de ridicate pentru statele UE, dar ţările trebuie să fie vigilente.

„Magnitudinea şi diversitatea acţiunilor hibride au fost foarte vizibile în Republica Moldova şi este foarte important să ne coordonăm şi să vedem cum putem să ajutăm mai bine Republica Moldova, în contextul în care anul viitor vor fi organizate din nou alegeri”, a mai spus Luminiţa Odobescu. AGERPRES/(A – autor: Oana Ghiţă, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Sursa: www.agerpres.ro

Dezbaterea preşedinţilor/Diaconescu despre problema traficului şi consumului de droguri: Combaterea prin educaţie şi prin reprimare

Dezbaterea preşedinţilor/Simion, legat de cheltuielile publice: Să reducem numărul de membri de partid din administraţia locală şi centrală