Ministrul Sănătăţii anunţă că Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare ar putea fi aprobată în aprilie / Rafila: Patologia cardio-cerebro-vasculară responsabila dominantă, atât de morbiditate, cât şi de mortalitate

Minsitrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, joi, că Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovascular ar putea fi adoptată de către Guvern în cursul lunii aprilie, la mai bine de doi ani de când au demarat procesurile pentru realizarea ei. Ministrul a explicat necesitatea acesteia, având în vedere că patologia cardio-cerebro-vasculară ”reprezintă patologia dominantă care este responsabilă, atât de morbiditate, cât şi de mortalitate în ţara noastră şi nu numai”.

”Mă bucur să mă întorc la Forumul Naţional de Neurologie, o manifestare care sper să devină nu numai tradiţională, dar să reprezinte şi o sursă de, nu neapărat de inspiraţie, o sursă de informaţii de care avem nevoie atunci când luăm decizii în ceea ce priveşte politicile de sănătate”, a declarant, joi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Forumul Naţional de Neurologie.

Acesta a precizat că s-a demarat, acum mai bine de doi ani, procesura pentru aprobarea Strategiei Naţionale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare.

”Şi ne găsim, într-adevăr, într-un moment în care această strategie să fie adoptată de către Guvernul României. Sper că acest lucru să se întâmple în luna în care ne găsim, în luna aprilie. Avem, în principiu, avizele care să permită acest lucrul şi strategia să reprezintă un document programatic pe baza căruia să se clădească politicile în domeniul acestei patologii”, a anunţat ministrul.

Rafila precizează că patologia cardio-cerebro-vasculară ”reprezintă patologia dominantă care este responsabilă, atât de morbiditate, cât şi de mortalitate în ţara noastră şi nu numai”.

”Accesul la servicii medicale, cel puţin în domeniul neurologiei, mă refer aici la accidentul vascular cerebral, este oarecum limitat şi el a avut cauze, această limitare, cauze diferite. Una este legată de partea de dotare tehnică, investiţională şi noi am căutat şi am reuşit în ultimii 2-3 ani să furnizăm echipamentele necesare în mai multe centre din ţară şi distribuţia teritorială e unul dintre criteriile de bază atunci când luăm decizia achiziţionării unor astfel de echipamente. Cel de-al doilea, care este cel puţin la fel de important, este legat de o resursă umană calificată”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Potrivit ministrului, ”timpul este principalul inamic al succesului terapeutic în accidentul vascular cerebral, cum este şi în cazul infarctului”.

”Aşa că un acces rapid la un serviciu care să poată să intervină în cazul acestui tip de patologie este esenţial. Am reuşit toate aceste lucruri doar împreună cu profesioniştii. Sigur că noi ne-am ocupat de partea administrativă, de comunicare cu celelalte instituţii, cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care finanţează printr-un program dedicat şi mai de curând am introdus şi noi o acţiune prioritară care să faciliteze dezvoltarea acestor servicii în centrele care au disponibilitatea de resursă umană şi, bineînţeles, tehnologică”, a mai declarat Rafila.

Potrivit acestuia, parcursul este mai lung dar, comparativ cu anul 2021 ”este o creştere de 50% a numărului de pacienţi care beneficiază de trombectomii, de exemplu”.

 

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2024 a fost de 1.760 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,8% faţă de anul 2023

Programul evenimentului „Porţi Deschise la Palatul Cotroceni”, modificat în perioada sărbătorilor pascale