Minune la Romaero: Pierderile companiei de stat s-au înjumătățit sub guvernarea Ciolacu

Printre cauzele acestor rezultate se numără lipsa capitalului de lucru; precum şi migraţia personalului direct productiv spre piaţa de muncă externă.

Societatea a înregistrat o scădere cu 23,21% faţă de pierderea planificată ca urmare a implementării măsurilor de reducere a costurilor, arată un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

”Principalii factori care au influenţat nefavorabil rezultatul perioadei sunt:

Lipsa capitalului de lucru;

Cheltuielile cu amortizarea aferente unor investiţii efectuate în anul 2020, respectiv 0,75 milioane lei, fără generarea imediată de venituri din produse şi servicii militare strategice furnizate către instituţiile din cadrul FSNA, pentru înzestrarea forţelor din sistemul naţional de apărare prin relansarea industriei militare româneşti

Migraţia personalului direct productiv spre piaţa de muncă externă, în principal forţa de muncă din zona de activitate privind lucrările de reparaţii şi întreţinere aeronave civile, a condus la diminuarea gradului de utilizare a activelor productive;

Activele excedentare, neproductive care generează costuri însemnate”, se meţionează în raport.

Veniturile din exploatare au fost de 28,08 milioane lei, cu 39,5% mai mici faţă de cele din semestrul 1 al anului 2023 (46,39 milioane lei).

Datoriile curente au crescut cu 125,89% faţă de valorile de la 31 decembrie 2023, până la 817,3 milioane lei, ca efect al deschiderii procedurii de insolvenţă la data de 17 ianuarie 2024.

În semestrul I al anului 2024, activităţile principale au constat în construcţii aerostructuri, confecţii neavionabile, lucrări de întreţinere şi reparaţii avioane, precum şi furnizare piese de schimb, agregate şi componente din instalaţiile aeronavelor.

La data de 17 ianuarie 2024 a fost pronunţată Hotărârea Tribunalului Bucureşti – Secţia a VII-a Civilă în Dosarul nr. 39261/3/2023 prin care a fost admisă cererea societăţii Romaero de intrare în procedura de insolvenţă în formă generală, prin reorganizare judiciară conform dispoziţiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

În data de 23 mai 2024, a fost ales Comitetul Creditorilor, format din 3 membri, respectiv DRGFP Bucureşti, BCR SA şi CEC Bank SA, preşedinte fiind desemnat DRGFP Bucureşti-Serviciul Juridic Contribuabili Mijlocii.

Acţiunile companiei au fost suspendate pe 17 ianuarie 2024, de la tranzaţionare.

Compania are o experienţă de peste 50 de ani în execuţia de piese şi ansamble pentru aeronave civile şi militare, care se execută începând cu anul 1968.

Societatea este deţinută în proporţie de 56,71% de statul român prin Ministerul Economiei, urmat de Longshield Investment Group SA (23,24%), Fondul Proprietatea (18,87%).

Primele controale în zonele de graniță, după aderarea la Schengen, pentru depistarea infractorilor care vor să intre în țară

Peste 3.700 de intervenţii ale pompierilor, în primele două zile din 2025