Profesorul Mircea Beuran afirmă că îndulcitorii artificiali sunt periculoşi, datele medicale arătând că, folosiţi în exces şi pe perioade îndelungate, aceştia provoacă diverse tipuri de cancer sau malformaţii. Alternativa este, conform medicului, cea naturală, însă şi în acest caz trebuie evitate excesele.
”Din punctul de vedere al înlocuirii zahărului, zaharurile artificiale au demonstrat în timp că produc cancere şi malformaţii. Observaţiile iniţiale pentru cancer au fost legate de cancerul de creier. Cancerul de creier a fost unul din semnale. (…) Îndulcitorul acesta îl găsim şi în patiserie şi în cofetărie, şi în gogoşerie şi peste tot sau era, dacă eşti diabetic, îţi pui o pastiluţă mică de ciclamat. În repetiţia aceasta nu se întâmplă altceva decât o descompunere pe care acest ciclamat o dă într-o substanţă chimică care, prin cumul, produce fie cancere, fie malformaţii. Deci deja şi în lumea medicală, dar şi în analizele care se fac în controlul alimentelor este ştiut că nu este de folosit”, a afirmat Mircea Beuran, luni seară, la .
El a spus că există variante naturale care dau gustul dulce pe care omul îl caută, printre altele, şi pentru că îi aminteşte de gustul laptelui matern.
”Varianta naturală sunt zaharurile naturale, avem mierea, avem aşa la 5 grame de zahăr care putem să îl folosim, dar totdeauna problema pe care ne-o punem este excesul pentru că de fiecare dată pacientul ştie că acest lucru nu este atât de bun, dar îl tentează pentru că gustul de dulce să ştiţi că este ancestral. Laptele de mamă are această lactoză care dă gustul dulceag”, a mai spus Mircea Beuran.