Mircea Geoană: Condamn cu toată fermitatea încercarea de intimidare iniţiată de Federaţia Rusă împotriva jurnalistului Mircea Barbu, precum şi a celorlalţi ziarişti străini vizaţi de dosarele penale deschise de FSB

Fostul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană afirmă că încercarea de intimidare iniţiată de Federaţia Rusă împotriva jurnalistului Mircea Barbu şi a celorlalţi ziarişti străini se alătură unui lung şir de ”încălcări flagrante ale libertăţii presei prin care Federaţia Rusă încearcă să lovească în chiar fundamentul democraţiei occidentale”.

”Ţin să condamn cu toată fermitatea încercarea de intimidare iniţiată de Federaţia Rusă împotriva jurnalistului Mircea Barbu, precum şi a celorlalţi ziarişti străini vizaţi de dosarele penale deschise de FSB. Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, iar curajul jurnaliştilor de a aduce adevărul în faţa publicului este de nepreţuit”, a arătat Mircea Geoană, într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că sâmbătă este Ziua Internaţională a Accesului la Informaţie, ”un moment simbolic care vine într-un context important”.

”Aceste intimidări grosolane se alătură lungului şir de încălcări flagrante ale libertăţii presei prin care Federaţia Rusă încearcă să lovească în chiar fundamentul democraţiei occidentale. România şi aliaţii săi trebuie să rămână de neclintit în a apăra valorile şi libertăţile occidentale în fata unor astfel de atacuri josnice! Presa liberă este fundamentul unei societăţi democratice!”, a conchis el.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a transmis, vineri, după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat deschiderea de dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei pe numele mai multor jurnalişti, inclusiv pe numele lui Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, că acţiunile Rusiei împotriva jurnalistului român reprezintă un atac direct asupra libertăţii presei, un drept esenţial într-o democraţie şi că îndeamnă comunitatea internaţională să condamne această încălcare flagrantă.

Reacţia preşedintelui PNL a venit după ce Hotnews a transmis, citând publicaţia rusă Interfax, că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat, vineri, deschiderea de dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei pe numele jurnaliştilor Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, şi Fletcher Young şi Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC. 

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu un mesaj pe platforma X: ”Condamnăm ferm decizia Rusiei de a deschide dosare penale împotriva jurnaliştilor, inclusiv Mircea Barbu, pentru raportarea din Kursk. Acesta este un atac flagrant împotriva libertăţii presei şi a drepturilor fundamentale. Jurnaliştii trebuie să fie protejaţi, nu reduşi la tăcere”. 

Vaslui: Peste 1.500 de persoane au participat la ediţia a noua a Festivalului Vânătorilor (GALERIE FOTO)

Bucureşti: Bărbat arestat preventiv după ce a lovit cu un par un alt bărbat, provocându-i o fractură craniană/ Mama agresorului a lovit victima cu o coadă de mătură/ Victima, lăsată inconştientă, dusă la spital după ce o martoră a sunat la 112 – VIDEO