Mircea Geoană denunță o campanie de compromitere orchestrată împotriva sa: ‘Interferențe externe și execuție internă’

„V-am spus de la începutul campaniei prezidențiale că o candidatură independentă, din partea unui fost oficial NATO, va deranja interesele Federației Ruse și interesele unor grupuri din România. Din păcate, am avut dreptate!”, a declarat Geoană. În postarea sa, acesta atrage atenția asupra unor încercări deliberate de a-l asocia cu Federația Rusă, în contextul unor acuzații recente care au apărut în spațiul public.

Referindu-se la dezvăluirile recente legate de implicarea strategului Rareș Mănescu, fost membru al echipei sale de campanie, în afaceri cu un om de afaceri rus cu legături cu propaganda pro-rusă, Geoană a respins categoric orice asociere cu astfel de elemente. El subliniază că este absurd să fie acuzat de legături cu Rusia, având în vedere rolul său central în NATO, unde, alături de secretarul general, a coordonat Alianța timp de cinci ani.

„Îmi sunt imputate așa-zise asocieri cu Federația Rusă, un lucru total necredibil în condițiile în care, timp de 5 ani, am condus, împreună cu Secretarul general, Alianța Nord-Atlantică”, a subliniat Geoană.

Candidatul independent a făcut un apel direct către cetățeni și jurnaliști, îndemnându-i să facă diferența între dezinformare și jurnalism de calitate. Geoană sugerează că aceste atacuri sunt o încercare disperată de a compromite un candidat cu șanse reale la președinție.

„Se încearcă cu disperare compromiterea unui candidat cu șansa de a câștiga Președinția României,” a avertizat Geoană, insistând că aceste interferențe externe nu trebuie tolerate.

De asemenea, el a cerut instituțiilor statului român să intervină și să protejeze procesul democratic, reiterând că a cerut și sprijinul instituțiilor internaționale pentru a veghea asupra alegerilor din România. Geoană a calificat aceste acțiuni de compromitere drept „de neacceptat” și a declarat că asistăm la o campanie de dezinformare cu surse externe, dar implementată de interese interne.

Termenul „kompromat” folosit de Geoană face referire la o practică rusească de discreditare a unei persoane publice prin fabricarea de informații compromițătoare. El subliniază că acțiunile de compromitere împotriva sa provin din exterior, dar sunt executate la nivel intern, în încercarea de a influența negativ rezultatul alegerilor prezidențiale.

Geoană a lansat acest apel în contextul unei perioade sensibile pentru campania sa prezidențială, după ce o investigație recentă a scos la lumină legăturile dintre Rareș Mănescu și Aleksei Kozlov, un om de afaceri rus cu un trecut controversat legat de propaganda pro-rusă. Deși Mănescu a fost asociat cu faza inițială a campaniei lui Geoană, candidatul independent a clarificat că acesta nu a ocupat poziția de manager de campanie și că a părăsit echipa cu câteva luni în urmă.

În finalul postării, Mircea Geoană a subliniat importanța protejării integrității procesului electoral din România, reiterând că astfel de interferențe și acțiuni de compromitere sunt o amenințare la adresa democrației. „Interferențe din exterior, acțiuni de compromitere a unui candidat independent și fost înalt oficial al NATO, sunt de neacceptat,” a concluzionat el.

Liga Campionilor: Brest a învins RB Salzburg, scor 4-0

Cezar Gheorghe (România Renaște), replică pentru Piperea: Încercați să compromiteți un candidat la Președinție din postura de membru al unui partid extremist