La focurile aprinse după lăsarea întunericului în piețele mai mari ale așezărilor sau pe înălțimile din jur, organizatorii locali au citit manifestul evenimentului, semnat de președintele Consiliului Național Secuiesc, Balázs Izsák, care a iniţiat şi organizat apinderea focurilor de veghe.
„Autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este garanţia păcii, securităţii şi prosperităţii, este un cadru legal care garantează egalitatea deplină şi efectivă a tuturor cetăţenilor din Ţintul Secuiesc”, se mai arată în document.
Potrivit manifestul remis şi Agenţiei de Presă MTI, înaintarea Comisiei Europene a iniţiativei cetăţeneşti lansate acum un deceniu pentru apărarea regiunilor naționale va fi un „test” în perioada următoare pentru CNS.
„Suntem conștienți că situația economică internațională nu este deloc favorabilă cauzei regiunilor naționale. Cu toate acestea, aproape un milion și jumătate de semnături de susținere ne obligă să ducem la succes idealul autodeterminării cu ajutorul voinței comunitare”, se arată în manifestul CNS.
Potrivit CNS, aprinderea focurilor de veghe reprezintă exprimarea dorinţiei pentru ca această acţiune să devină o recunoaştere personală în fiecare maghiari a faptului că „fără autonomie nu există viitor maghiar în Ţinutul Secuiesc”, precum și a faptului că este responsabilitatea fiecăruia să acționeze pentru autodeterminare „în locul și cu mijloacele lor”.
La întrebarea MTI cu privire la câte așezări au aprins focuri de veghe în acest an, organizatorul principal a spus: În Ţinutul Secuiesc, ca și anul trecut, peste o sută de așezări au anunțat că se vor alătura mișcării. Dintre regiuni, el a remarcat Scaunul Ciucului, de unde au fost primite răspunsuri afirmative din 41 de locații. Potrivit președintelui executiv, aprinderea focului de veghe a devenit o tradiție, iar astăzi este o demonstrație susţinută „în viaţă” de inițiatorii locali, la care participă multe localități care nu sunt „înregistrate” la CNS.
Prima dată, când a fost organizată această acţiune, harta Ţinutului Secuiesc a fost desenată cu focuri de veghe aprinse la hotarele regiunii, însă locuitorii din interiorul regiunii au dezaprobat faptul că au fost lăsați în afara acțiunii, a explicat organizatorul principal, care a adăugat: De aceea, apelul lor actual s-a adresat tuturor așezărilor din Ţinutul Secuiesc de a „face patria secuiască vizibilă cu focuri de veghe”, semnalând că nu vor permite nici fuziunoarea, nici dezmembrarea regiunii.
Potrivit lui Zoltán Gazda, inițiativa are acum un ecou atât de mare în afara Ţinutului Secuiesc, încât aproximativ același număr de așezări din Ungaria participă la aprinderea focurilor de veghe ca și în Ţinutul Secuiesc.
Înființată cu mai bine de o sută de ani în urmă şi reînfiinţată în 2003, Consiliul Naţional Secuiesc a declarat ultima duminică a lunii octombrie drept zi a Autonomiei Ţinutului Secuiesc, când locuitorii regiunii se roagă împreună în biserici pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, iar seara „fac vizibilă” regiunea cerând autodeterminare prin aprinderea focurilor de veghe.
Sursa: MTI, în traducerea Rador Radio România