Ziua Internațională a Muncii, denumită și 1 Mai sau Ziua Internațională a Muncitorilor, este o sărbătoare anuală care marchează luptele și realizările lucrătorilor și ale mișcării sindicale din întreaga lume. Ziua de 1 mai este sărbătorită în întreaga lume și este o sărbătoare publică în majoritatea țărilor. Sărbătoarea își are originile în America de Nord.
În mai 1886, o reprimare violentă a protestatarilor din Chicago – cunoscută sub numele de Afacerea Haymarket – s-a soldat cu numeroși morți și răniți după un miting pașnic de susținere a muncitorilor aflați în grevă pentru micşorarea zilei de lucru la opt ore. Patru ani mai târziu, a doua Internațională de la Paris a cerut organizarea de demonstrații în memoria acestui eveniment, iar până la sfârșitul secolului al XIX-lea multe țări europene s-au inspirat şi au reluat evenimentul, ziua de 1 Mai devenind un fenomen global.
În Europa, amploarea și forma evenimentelor variază de la celebrări la nivel național la evenimente de mai mică amploare. Anul acesta nu a fost diferit, deoarece în marile capitale europene au avut loc numeroase proteste care solicitau creșterea drepturilor salariaţilor. Mii de persoane au participat la proteste la nivel național în Franţa, convocate de sindicatele din întreaga țară. Peste 10.000 de persoane au participat la mitingurile organizate în Paris.
Poliția s-a încăierat joi cu protestatarii din capitala franceză, în momentul în care protestatarii au trecut pe lângă militanții Partidului Socialist şi le-au cerut să părăsească protestul, inclusiv unui deputat, Jerome Guedj. Mii de persoane au participat la mitinguri și demonstrații în alte oraşe ale Franţei, solicitând protecții mai puternice pentru lucrători, salarii mai mari și mai multă egalitate.
Demonstrațiile au avut loc într-un context de instabilitate politică în țară, unde un blocaj al partidelor și un vot parlamentar istoric care a înlăturat guvernul anterior în decembrie au lăsat țara fără un guvern funcțional timp de săptămâni. Solidaridad, sindicatul lucrătorilor din partidul de extremă dreapta VOX din Spania și sindicatele tradiționale ale lucrătorilor au organizat demonstrații paralele la Madrid cu ocazia Zilei Muncii.
Solidaridad a organizat mitingul împreună cu liderul partidului, Santiago Abascal, într-una dintre zonele muncitorești din regiunea Madrid, Fuenlabrada, pentru a pleda pentru drepturile lucrătorilor. Ei au purtat steaguri spaniole și au criticat guvernul, precum și recenta pană de curent care a paralizat Spania, Portugalia şi porţiuni din Franţa. „Munca în Spania este proastă, multe ore, salarii mici. Viața devine din ce în ce mai scumpă, iar guvernul nu face nimic”, a declarat Andreu Barba, un grădinar.
Între timp, sindicatele tradiționale ale muncitorilor, precum UGT (Uniunea Generală a Muncitorilor) și CCOO (Comisia Muncitorilor) au organizat un miting în centrul orașului, unde au cerut continuarea îmbunătățirii condițiilor de muncă și reducerea zilei de lucru. Mii de lucrători s-au adunat joi în centrul Atenei pentru a marca această zi în Grecia. Mai multe sindicate ale lucrătorilor și ale sindicate au organizat un miting în fața clădirii parlamentului, fluturând steaguri și scandând sloganuri antiguvernamentale. Studenta Foteini Douli a declarat că este important să reflectăm și să ne amintim. „Desigur, suntem aici pentru a onora Ziua Muncii, în care, după multe lupte și cu mari eforturi, noi, muncitorii, am reușit să obținem ziua de opt ore, condițiile de muncă și restul”, a spus ea.