Mobilizare impresionantă în Italia: Se schimbă fundamental legea, sute de mii de români pot dobândi cetățenia

 

Cele 500.000 de semnături necesare pentru referendumul privind cetățenia au ajuns, cu o accelerare neașteptată în ultimele zile. Odată ce celelalte etape tehnice vor fi depășite, reforma va fi supusă la vot împreună cu întrebarea privind autonomia diferențiată: data votului, care nu a fost încă stabilită, va fi între aprilie și mai.

„Referendumul privind cetățenia, promovat de diferite realități, printre care și Più Europa, tocmai a atins cele 500 000 de semnături necesare”, a anunțat secretarul Più Europa, Riccardo Magi, citat de presa din Peninsulă.

După o mobilizare care a înregistrat peste 400 000 de semnături în mai puțin de patru zile, referendumul privind cetățenia a atins pragul de 500 000 de semnături necesare pentru depunerea întrebării. Campania de susținere a referendumului a luat avânt în ultimele zile, iar platforma de semnături online a Ministerului Justiției din Italia a permis colectarea semnăturilor la o viteză care ar fi fost de neconceput până acum. Acum procesul continuă, cu etape tehnice la Curtea Supremă și la Curtea Constituțională. În lunile următoare, va fi stabilită data referendumului, care va avea loc între 15 aprilie și 15 iunie 2025.

 

Care sunt următorii pași pentru referendumul privind cetățenia?

În luna februarie a anului viitor, președintele Italiei, Sergio Mattarella va stabili data referendumului. Votul va avea loc, așa cum prevede legea din 1970 care reglementează problema, într-o duminică între 15 aprilie și 15 iunie.

Așa cum se întâmplă întotdeauna în astfel de cazuri, toate referendumurile care au fost aprobate vor fi reunite la aceeași dată. Acest lucru înseamnă că anul viitor cetățenii s-ar putea confrunta cu șase buletine de vot: unul privind reforma cetățeniei, unul privind autonomia diferențiată și patru pentru referendumul CGIL privind munca.

 

Ce prevede referendumul și ce s-ar schimba dacă ar trece

Referendumul privind cetățenia prevede o modificare a legii din 1992 care reglementează în prezent cetățenia în Italia. În prezent, orice persoană care dorește să devină cetățean italian trebuie să fi locuit în țară timp de cel puțin zece ani fără întrerupere. În plus, există o serie de alte cerințe în scopuri fiscale (respectarea obligațiilor fiscale) și nu numai (vorbirea limbii italiene, integrarea economică și socială).

Aceasta înseamnă nu numai că noii tineri de 18 ani trebuie să dovedească faptul că locuiesc în Italia de la vârsta de cel mult opt ani, ci și că adulții care ajung în țară, se integrează și trăiesc exact ca ceilalți italieni trebuie să aștepte până când ajung la zece ani de ședere. Prin urmare, referendumul solicită ca pragul să fie redus la cinci ani, înjumătățind astfel perioada de așteptare.

 

Impactul referendumului asupra românilor din Italia

Promotorii referendumului au estimat că efectul ar fi mai mare decât cel al ius scholae (care acordă cetățenie minorilor străini care termină un ciclu școlar obligatoriu în Italia), sau ius soli (legea celor născuți în italia), pe termen scurt. De fapt, aproximativ 2,5 milioane de persoane ar obține imediat dreptul de a obține cetățenia: este vorba de adulți, dar și de copii minori care coabitează și care devin automat cetățeni dacă părinții lor sunt cetățeni. Acest lucru nu ar schimba procedurile birocratice îndelungate care sunt adesea necesare pentru a dobândi cetățenia în Italia, dar ar permite cel puțin ca formalitățile să înceapă cu cinci ani mai devreme.

Cetățenii români din Peninsulă ar fi printre principalii beneficiari ai acestei legi. Potrivit datelor oficiale, la 1 ianuarie 2024, în Italia se aflau 1.083.774 de români, conform Institutului Național de Statistică din Italia (ISTAT). Această cifră plasează Italia ca una dintre țările preferate de românii din diaspora și răspunde întrebării câți români sunt în Italia în 2024. În ultimii ani, numărul românilor care trăiesc în Italia a fluctuat, reflectând tendințele migrației și schimbările economice atât în România, cât și în Italia.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne din Italia, numărul de români rezidenți în această țară a crescut în mod constant în ultimii 10 ani, de la 531.826 în 2014 la 1.137.728 în 2024. Această creștere a fost mai accentuată în perioada 2014-2018, când numărul românilor din Italia a crescut cu peste 40%. În ultimii ani, creșterea a fost mai moderată, dar numărul de români din Italia a continuat să crească.

Fiul cunoscutului interlop Austrianu, reţinut într-un dosar de camătă, înşelăciune şi conducere cu permisul suspendat

Riscul unui nou război mondial este iminent. Papa Francisc, apel disperat: ‘Suntem pe cale să distrugem lumea. Să ne oprim cât încă mai este timp!’