Moldova a discutat cu Gazprom despre aprovizionarea cu gaz a Transnistriei. Ministru: „Nu am primit încă un răspuns. Destabilizarea regiunii nu serveşte intereselor nimănui – nici ale Moldovei, nici ale Ucrainei şi cu siguranţă nici ale Uniunii Europene”

Ministrul moldovean al energiei, Victor Parlicov, a purtat luni discuţii cu şeful gigantului rus Gazprom, pentru a vedea ce rute alternative pot fi luate în considerare pentru aprovizionarea regiunii separatiste transnistrene, în cazul în care tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina se opreşte, relatează Reuters.

Acordul dintre Ucraina şi Rusia referitor la tranzitul gazelor se încheie la 31 decembrie, iar Ucraina a declarat că nu îl va prelungi. Economia regiunii Transnistria, susţinută de Rusia, depinde în mare măsură de gazele naturale ruseşti furnizate prin Ucraina.

Ministrul energiei Victor Parlicov şi directorul general al Gazprom, Aleksei Miller „s-au concentrat asupra rutelor alternative pentru aprovizionarea cu gaze a regiunii transnistrene a Moldovei, în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt”, a declarat Ministerul Energiei din Moldova într-un comunicat transmis după discuţiile care au avut loc la Sankt Petersburg.

Transnistria are o mare centrală electrică alimentată cu gaz rusesc, care furnizează energie electrică regiunii separatiste nerecunoscute, dar şi celei mai mari părţi a ţării controlate de guvernul de la Chişinău. Această centrală este o sursă vitală de venituri pentru economia Transnistriei.

Sub preşedinţia proeuropenei Maia Sandu, Moldova şi-a redus dependenţa de gazul rusesc începând cu 2022, orientându-se către furnizorii europeni, în timp ce Gazprom a continuat să aprovizioneze Transnistria, gratuit în practică.

Discuţiile dintre Parlicov şi Miller au marcat o rară întâlnire oficială între Rusia şi Moldova. Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat de la invazia Rusiei în Ucraina, în 2022, pe care Moldova a condamnat-o ferm.

Parlicov a declarat pentru Reuters că discuţiile au fost esenţiale pentru asigurarea stabilităţii în Moldova şi în regiune. „Nu aşteptăm până în ultimul minut pentru a aborda aceste provocări şi luăm măsuri calculate pentru a gestiona orice riscuri. Angajarea în dialog cu Gazprom este o parte necesară a evaluării situaţiei actuale şi a identificării unor soluţii viabile”, a spus el. „Ca parte a acestui efort, m-am întâlnit cu Gazprom pe măsură ce se apropie termenul limită pentru rezervarea capacităţii pe o rută alternativă”, a explicat Parlicov.

Dacă Ucraina îşi pune în aplicare planul de a pune capăt tranzitului rusesc anul viitor, o rută alternativă pentru aprovizionarea cu gaze a Transnistriei ar putea trece prin conducta TurkStream către Turcia şi apoi prin Bulgaria şi România.

Un comunicat al Gazprom informează că cele două părţi „au convenit să continue discuţiile privind opţiunile de organizare a livrărilor de gaze naturale ruseşti către Moldova începând cu 1 ianuarie 2025”.

Parlicov a declarat că Moldovagaz, o filială a Gazprom care organizează distribuţia de gaze în Moldova, a contactat în mod proactiv Gazprom pentru a explora opţiunile de livrare printr-o rută alternativă. „Deşi nu am primit încă un răspuns, rămânem pe deplin angajaţi în explorarea tuturor opţiunilor viabile pentru a proteja nevoile energetice ale Moldovei”, a declarat Parlicov „Destabilizarea regiunii Transnistria din Moldova nu serveşte intereselor nimănui – nici ale Moldovei, nici ale Ucrainei şi cu siguranţă nici ale Uniunii Europene”, a punctat el.

De asemenea, au fost discutate ceea ce Gazprom a descris ca fiind datoriile Moldovei pentru livrările anterioare şi componenţa consiliului de administraţie al Moldovagaz, a declarat Ministerul Energiei.

POLITICO: Semnale de alarmă. Occidentul are motive să se îngrijoreze. Cine este Călin Georgescu, vedeta TikTok de extremă dreapta care conduce cursa electorală din România, una dintre ţările UE de încredere în regiune?

Un tânăr refugiat ucrainean, în lotul lui Bayer Leverkusen pentru meciul cu RB Salzburg